Rijksmuseum van Oudheden


---

PERSBERICHT 29 januari 2009

Twee nieuwe leden in management Rijksmuseum van Oudheden

Met de aanstelling van dr. Pieter ter Keurs als hoofd Collecties en drs. Charlotte Huygens als hoofd Presentaties en Educatie kent het vierkoppige Managementteam van het Rijksmuseum van Oudheden per 1 maart twee nieuwe gezichten. Ter Keurs werkte sinds 1987 bij Museum Volkenkunde en was daar vanaf 1989 conservator insulair Zuid Oost Azië. Huygens is afkomstig van het Wereldmuseum Rotterdam, waar zij in het management verantwoordelijk was voor het artistiek-inhoudelijke beleid. Zij is sinds 2007 aan het Rijksmuseum van Oudheden verbonden als projectleider tentoonstellingen.

Pieter ter Keurs (1956) studeerde culturele antropologie aan de Universiteit Leiden. Daarna trad hij in dienst van Museum Volkenkunde, waar hij zich op vele gebieden ontwikkelde en profileerde. Ter Keurs was onder meer werkzaam als coördinator van internationale samenwerkingsprojecten en maakte tentoonstellingen als 'Indonesië: de ontdekking van het verleden' (Nieuwe Kerk 2005). Daarnaast was hij onderzoeker en gastdocent bij de Universiteit Leiden. In discussies over museale- en erfgoedthema's op ethisch gebied (kolonialisme, de omgang met menselijke resten en restitutie van voorwerpen) neemt hij een prominente positie in.

Charlotte Huygens (1964) studeerde Arabische Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Sinds twee jaar is zij werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden als projectleider tentoonstellingen en hoofd Presentaties ad interim. Tot voor kort werkte zij daarnaast als zelfstandig conservator Islamitisch Cultuurgebied voor musea en culturele instellingen, zoals de Nieuwe Kerk Amsterdam. Huygens is werkzaam als gastdocent aan verschillende universiteiten. Verder is zij lid van de commissie Musea van de Raad voor Cultuur en adviseur van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Zowel Ter Keurs als Huygens zullen met hun zeer brede museale en academische kennis en jarenlange ervaring een belangrijke bijdrage leveren aan het beleidsvoornemen van het museum zijn archeologische collecties meer te relateren aan de actualiteit, en het publieksbereik van het museum te verbreden naar nieuwe doelgroepen.



Rijksmuseum van Oudheden