ROC West-Brabant en NHTV slaan logistieke handen ineen


ETTEN-LEUR, 20090129 -- NHTV internationaal hoger onderwijs Breda en ROC West-Brabant tekenden onlangs een convenant voor samenwerking op het gebied van logistiek. De twee opleidingsinstituten streven met dit kennisplatform naar een nog betere bediening van marktpartijen van logistiek en transport in West-Brabant. De samenwerking richt zich met name op kennisontwikkeling, onderzoek en innovaties. Het doel is de regio in zijn huidige kracht te versterken en te laten groeien door onder meer logistiek en transport onder de aandacht van jongeren te brengen en enthousiasme te creëren voor het logistieke vak. Naast voldoende bedrijfsterreinen en kennisinstellingen op diverse niveaus is geschoold personeel van essentieel belang.

Uit recent onderzoek, uitgevoerd door het vakblad Logistiek, komt de regio West-Brabant naar voren als de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Zo scoort West-Brabant hoog op de criteria beschikbaarheid van grond, personeel, rol van de gemeente en motivatie van personeel.

De regio ligt strategische zeer gunstig tussen de twee mainports Rotterdam en Antwerpen. Ook de ligging ten opzichte van het achterland Duitsland, maakt de regio een aantrekkelijk vestigingsgebeid voor (internationale) logistieke dienstverleners. Om optimaal invulling te geven aan de kansen die deze regio biedt is de samenwerking gericht op een aantal doelen.

Doelen
Allereerst bundelt zij de bestaande en innovatieve kennis van het bedrijfsleven, kennisinstituten, toeleveranciers en overheden om deze kennis vervolgens door publicaties, seminars en advies trajecten te delen met diverse doelgroepen. Daarnaast mag de regio, vanuit deze samenwerking, het voorstellen en uitvoeren van onderzoeken verwachten. Deze onderzoeken hebben het doel inzicht te geven in de verbetering van logistieke processen en de propositie van de bedrijven in de regio te versterken. Deze gegenereerde kennis wordt ingezet om de opleidingsprogramma's te optimaliseren. De samenwerking is een "vertaalcentrum" van vragen die uit de markt van logistiek en transport komen en neergelegd worden in het netwerk van studenten, leerlingen, docenten, consultants en stages op MBO en/of HBO niveau. Kortom een kennisplatform voor de logistieke sector. Op www.vitalelogistiek.nl vindt u meer informatie.

NDL heeft uitgebreid aandacht besteed aan logistieke hot spots en de folder "Ruimte voor logistieke hotspots" gepubliceerd. U vindt deze publicatie op www.ndl.nl.

NHTV
NHTV internationaal hoger onderwijs Breda profileert zich als zelfstandige hoger onderwijsinstelling en richt zich op de ontwikkeling van de beroepspraktijk en op wetenschapsbeoefening in onderstaande verwante en specialistische domeinen: Digital Entertainment, Hotel & Facility, Leisure, Tourism, Urban Development, Logistics & Mobility
NHTV biedt in totaal elf hbo-bacheloropleidingen aan. Daarnaast heeft NHTV een (executive) master op het gebied van imagineering en twee masters op het gebied van toerisme. Twee wo-bacheloropleidingen (wetenschappelijk onderwijs) op het gebied van toerisme en vrije tijd zijn in voorbereiding.
NHTV is sterk internationaal georiënteerd en ontwikkelt onderwijs en kennis vanuit twee strategische thema's: imagineering en cross-cultural understanding. NHTV heeft vier locaties in Breda, meer dan 6.500 studenten uit binnen- en buitenland en ruim 600 medewerkers.



ROC West-Brabant
ROC West-Brabant omvat acht colleges die sterk zijn in goed en aantrekkelijk (V)MBO-onderwijs en Educatie in West-Brabant. Ze verzorgen onderwijs op zo'n 50 locaties. P3transfer is een onderdeel van ROC West-Brabant en vertegenwoordigt ROC West-Brabant in dit kennisplatform. P3transfer ontdekt de capaciteiten van medewerkers in organisaties en ontwikkelt kennis, vaardigheden en gedrag. Zij zetten hier opleidingen, maatwerk trajecten, coachingstrajecten, EVC-trajecten en tools voor competentiemanagement voor in. Ondernemerschap in de breedste zin van het woord vormt een belangrijk aspect in ons onderwijs en in onze bedrijfsvoering.