European Union



Brussel, 29 januari 2009

Telecommunicatie: Portugal voor Europees Hof van Justitie gedaagd wegens selectie van ondernemingen die universele diensten leveren

De Europese Commissie heeft besloten Portugal voor het Europees Hof van Justitie te dagen omdat deze lidstaat geen ondernemingen die basistelecommunicatiediensten moeten leveren heeft aangewezen middels een open selectieprocedure waarvan geen enkele onderneming van te voren is uitgesloten - overeenkomstig de EU-telecomvoorschriften. Diensten zoals de aansluiting op het telefoonnet en het beschikbaar stellen van openbare betaaltelefoons worden in de EU-wetgeving beschouwd als een veiligheidsnet voor sociale integratie. Op grond van de EU-telecommunicatievoorschriften moeten alle belangstellende bedrijven in aanmerking komen om deze basistelecommunicatiediensten te verstrekken zodat er sprake is van eerlijke concurrentie. In 2005 startte de Commissie een inbreukprocedure tegen Portugal (IP/05/430, IP/08/142). In antwoord hierop maakte Portugal in 2007 een tijdschema bekend voor een aanbesteding om een nationale dienstverlener aan te wijzen maar dit tijdschema werd niet in acht genomen. De Commissie heeft de zaak vandaag voor het Hof van Justitie gebracht.

"We hebben de Portugese autoriteiten voldoende tijd gegeven om ervoor te zorgen dat leveranciers van universele diensten in Portugal op een doelmatige, objectieve en niet-discriminerende wijze worden aangewezen
- zoals is vereist op grond van onze telecomvoorschriften," aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor telecommunicatie. "Portugal is zijn toezeggingen om de EU-voorschriften na te leven niet nagekomen, zodat we geen andere keuze hebben dan de zaak voor het Hof te brengen. Consumenten en bedrijven in Portugal moeten eerlijke kansen krijgen en rechtszekerheid wat betreft hun basistelecomdiensten."

In 2005 heeft de Commissie een zaak aanhangig gemaakt tegen Portugal omdat telecomexploitanten niet konden concurreren met de gevestigde exploitant om universele diensten te verstrekken. Portugal Telecom had namelijk net vóór de termijn waarbinnen nieuwe EU-voorschriften op dat gebied moesten worden ingevoerd, een concessie van dertig jaar gekregen die tot 2025 liep.

De EU-telecomvoorschriften (met name de universeledienstrichtlijn) bepalen dat de lidstaten gebruik moeten maken van een efficiënt, objectief, transparant en niet-discriminerend aanwijzingsmechanisme bij de selectie van exploitanten die basistelecomdiensten moeten verstrekken. Hoewel de Portugese wetgeving plannen bevat voor een dergelijke selectieprocedure, zou deze pas plaatsvinden in 2025 wanneer de concessie van de huidige exploitant verstrijkt. Dit betekent dat andere exploitanten de komende zestien jaar niet de concurrentie kunnen aangaan met Portugal Telecom om universele diensten te verlenen en dat is in strijd met de EU-telecomvoorschriften.

Achtergrond:

Deze inbreukprocedure werd ingeleid in 2005 (zie IP/05/430). In 2007 deelden de Portugese autoriteiten de Commissie mee dat de aanbesteding met betrekking tot de nieuwe universeledienstprocedure in 2008 zou worden bekendgemaakt. Dit is echter niet gebeurd en de Commissie had derhalve geen andere optie dan de zaak voor het Europees Hof van Justitie te brengen.

Een uitgebreid overzicht van de inbreukprocedures op telecomgebied is te vinden op:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/implementation_en forcement/infringement/