Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE
4 december 2008

Première 29 januari 2009
Troost speelt 'De tranen van Maria Machita'.
Een theaterbewerking met live muziek van de gelijknamige film (1991) van Paul Ruven.

Paul Ruvens afstudeerfilm was in 1991 meteen goed voor een Gouden Kalf als beste korte film. Frank Affolter componeerde de liedjes. Frank Roumen heeft de film nu voor Troost bewerkt tot een muziektheatervoorstelling.

Al zingend slaat Maria Machita (in de film gespeeld door Ellen ten Damme) zich door tragische toestanden. Want Maria Machita blijft niks bespaard. Haar vader (in de film gespeeld door smartlappenkoning Jacques - Manuela - Herb) komt om bij een vliegtuigongeluk, haar moeder sterft zingend op de bühne en haar Turkse vriendje Achmed verdwijnt om te gaan vechten in de oorlog in Turkije.

In de versie van Troost speelt het verhaal zich af in een psychiatrische kliniek. Patiënt Maria Machita heeft TBS gekregen. De psychiater heeft de opdracht haar nader te onderzoeken. Maria moet haar verhaal vertellen. Al pratende verdwijnt ze in een hallucinerende draaikolk van fantasie en werkelijkheid. Is het vreemd dat met zoveel drama in haar leven ze niet meer helder ziet en af en toe denkt dat de psychiater Achmed is, of dat ze de chef-arts aanziet voor haar vader?

'De Tranen van Maria Machita' door Theatergroep Troost.

speeldata: 17 en 18 januari 2009: Try -out, Theater Vrijburcht, IJburg 29 januari (première), 30, 31 januari, 20.30 uur en 1 februari 2009 om 14.30 uur: De Engelenbak, Nes, Amsterdam
7 februari 2009, 20.30 uur: Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch 14 februari 2009, 20.30 uur: Het Pakhuis, Hoorn
Bewerking en regie: Frank Roumen
spel: Juan Gomez Ocampo, Richard Greve, Bregje Hermans, Michel Hueber, Albertine de Kanter, Rocco van Loenen
muziek: Frank Affolter
musici: Cor Steijn, Ton Rigter, Hans Doorestouter, Claus Visser geluid: Erick Korzilius
zangcoach: Renee Heeringa
vormgeving: Frits Huysman
kleding: Daisy Katiel
fotografie: Natasja Kemp
foto-trucage: Ron Claessens
publiciteit: Richard Greve, Michel Hueber
productie: Gerda van Cappellen, Ieke Wagemakers

Theatergroep Troost

Bij Theatergroep Troost uit Amsterdam werken professionals en ambitieuze amateurs samen. Elk seizoen brengt Troost een aantal nieuwe producties uit. Naast voorstellingen in theaters speelt zij op verzoek voorstellingen op locaties, bijvoorbeeld bij je thuis, en organiseert zij workshops. Dit seizoen speelt Troost o.a. ook Bea, Polderkoningin; Nu even niet; en Zullen we het liefde noemen. Kijk op www.theatergroeptroost.nl

Noot voor redactie (