Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vereniging Stadswerk Nederland


15 januari 2009

Is natuur te besturen?

Symposium over de noodzaak van flora- en faunabeleid

Donderdag 29 januari 2009 WTC -gebouw Arnhem

Natuurwetgeving scoort hoog op de lijst van oorzaken van projectstagnaties. Het symposium 'Is natuur te besturen?', laat zien dat flora- en faunabeleid bij gemeenten daar een oplossing voor biedt en wat het inhoudt.

De Flora- faunawet is een verbodswet die altijd en overal geldt. Of het nu gaat om ruimtelijke ontwikkelingen, beheer en gebruik van de openbare ruimte, vergunningverlening of handhaving. Natuurwetgeving scoort dan ook hoog op de lijst van oorzaken van projectstagnaties. Dit is geen wenselijke ontwikkeling en ook niet de bedoeling van de wet. Het kan ook anders, door als gemeente beleid voor flora- en fauna te ontwikkelen en daar op te sturen.

Het symposium 'Is natuur te besturen?' is bedoeld voor bestuurders, directies, besluitvormers en beleidsmakers van gemeenten. Het laat zien waarom flora- en faunabeleid bij gemeenten noodzakelijk is en wat het inhoudt. Vragen die daarvoor beantwoord moeten zijn:
* Weet u waar vogels en andere beschermde planten en dieren in uw gemeente hun standplaats of vaste rust- en verblijfplaatsen hebben?
* Weet u hoe u op gemeentelijk niveau flora- en faunamanagement op een wettelijk juiste wijze vormgeeft?
* Waar wilt u beschermde soorten of natuur stimuleren of in stand houden en hoe handelt uw gemeente wanneer de dieren overlast veroorzaken?

Het ministerie van LNV - mevrouw Ir. A.N. Wouters, Directeur generaal -, de Gegevensautoriteit Natuur en specialisten geven tijdens dit symposium uitleg van het rijksbeleid en reiken instrumenten aan, zodat gemeenten ook op lange termijn zorgvuldig kunnen blijven handelen. Daarnaast spreken er diverse gemeenten bestuurlijk en ambtelijk over hun ervaringen met natuurwetgeving. Ook de dienst Regelingen van het ministerie van LNV is aanwezig met handreikingen voor een snelle route voor ontheffingsaanvragen zodat projecten kunnen doorlopen.

Het symposium wordt georganiseerd door de Vereniging Stadswerk Nederland in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Beide verenigingen zijn al geruime tijd bezig om gemeenten te ondersteunen bij de invoering van de natuurwetgeving in de vorm van handreikingen en gedragscodes.

Zie www.stadswerk.nl voor het volledige programma en het aanmeldingsformulier - ook voor het reserveren van een stand op de informatiemarkt - of neem contact op met het Verenigingsbureau: telefoon 0318 - 69 27 21 of email info@stadswerk.nl.