Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging NWO: Persbriefing Antarctica-reis, NWO, 29 januari, 16.30 uur

26 januari 2009

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezoeken Antartica van 6 tot en met 9 februari. Het bezoek is op uitnodiging van NWO. Op 29 januari organiseert NWO een persbriefing van 16.30 uur tot 17.25 uur. Aanwezig bij de persbriefing zijn NWO-voorzitter Jos Engelen, minister Plasterk van OCW, bestuurslid van het NWO-gebied Aard- en Levenswetenschappen Gerbrand Komen en de dan juist teruggekomen poolonderzoeker Michiel van den Broeke. Journalisten wordt verzocht hun komst te melden.

Het bezoek van de prins en prinses vindt plaats in het kader van het International Polar Year (IPY). Het pooljaar stimuleert internationaal gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek en culturele projecten. Het IPY richt zich onder andere op kennisoverdracht en wil een breed publiek bewust maken van het belang van de poolgebieden voor de samenleving.

Tijdens het bezoek zal er in het bijzonder aandacht zijn voor de effecten van de klimaatverandering op de ijskappen van Patagonië en de punt van het Antarctisch schiereiland. De ijskap van Patagonië, de derde in de wereld, smelt als gevolg van opwarming van de aarde. De veranderingen op Antarctica zijn van wereldomvattende betekenis. Antarctica heeft een grote invloed op het klimaat in de wereld en de oceaansystemen en vormt een uniek laboratorium voor de studie naar wereldomvattende processen.

Nederland heeft geen eigen onderzoeksstation op Antarctica, maar wel een klein en hoogstand wetenschappelijk programma, dat gericht is op internationale samenwerking. Tijdens hun verblijf op Antarctica zullen het koninklijk paar en de minister te gast zijn bij de British Antarctic Survey (BAS) in Rothera Research Station. De kroonprins zal via www.koninklijkhuis.nl verslag doen van het bezoek.

..............................

Meer informatie en aanmelden:

* David Redeker, NWO

* tel.: +31 (0) 70 344 0713, redeker@nwo.nl