Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 januari 2009

Persverklaring burgemeester Alkmaar omtrent prostitutie

Op donderdag 15 januari hield ik als burgemeester van Alkmaar een hoorzitting over de bezwaren tegen het besluit om 92 prostitutieramen te sluiten aan de Achterdam in Alkmaar. Tegen dit besluit, dat is genomen in het kader van de wet Bibob op 27 oktober 2008, is bezwaar aangetekend door de exploitant van het betreffende prostitutiebedrijf en een aantal pandeigenaren. Zij konden hun bezwaar in de openbare hoorzitting mondeling toelichten. Ik heb in de hoedanigheid van bestuursorgaan dat het besluit genomen heeft, de bezwaarmakers tijdens de hoorzitting gehoord.

In een artikel in het dagblad Trouw vandaag is de vraag opgeworpen of ik wel als voorzitter van de hoorzitting had mogen optreden. Dit artikel gaat echter uit van een onjuiste veronderstelling, namelijk dat er gehoord is door een bezwaarcommissie. Daarvan is echter geen sprake.

Een bezwaarprocedure in het kader van de Algemene wet bestuursrecht is er voor bedoeld om een genomen besluit door het bestuursorgaan zelf te laten heroverwegen. In Alkmaar is er daarom voor gekozen ook het horen van bezwaarmakers door het bestuursorgaan zelf te laten doen. Dit is één van de twee mogelijkheden die de Algemene wet bestuursrecht biedt. Volgens deze wet kan namelijk het horen worden gedaan door een onafhankelijke bezwaarcommissie of door het bestuursorgaan zelf.

De hoorzitting in het kader van bezwaarprocedure tegen het besluit om het prostitutiebedrijf te sluiten is dan ook geheel conform de Algemene wet bestuursrecht gehouden en daarom terecht door mij als enig bevoegd bestuursorgaan voorgezeten.

Bijzonderheid bij de wet Bibob is voorts de vereiste geheimhouding. Daar ik als burgemeester in het kader van deze wet bevoegd gezag ben en ook als enige inzage heb in het Bibob-advies draagt het horen van de bezwaarmakers door het bestuursorgaan, i.c. mijzelf juist bij aan een zorgvuldige heroverweging.

Piet Bruinooge,
Burgemeester van Alkmaar