Socialistische Partij Rotterdam

SP Rotterdam: Waar blijven de eerste palen?

29-01-2009 * De SP verbaast zich over de kloof tussen het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor in Rotterdam de eerste paal geslagen wordt, en het aantal woningen dat enkele jaren later daadwerkelijk opgeleverd wordt. SP-raadslid Leo de Kleijn wil van de wethouder weten wat die gaat doen om het dreigend tekort aan woningen op te lossen.

Sinds 2003 worden er grofweg elk jaar drieduizend palen geslagen voor nieuwe woningen. Het aantal woningen dat jaarlijks wordt opgeleverd komt echter - met als uitzondering het jaar 2006 - niet ver boven de tweeduizend uit. De Kleijn: "Dat de uitvoering van bouwprojecten wat langer duurt dan verwacht kan ik me voorstellen, maar je mag verwachten dat woningen die in 2003 gestart zijn zes jaar later toch wel zijn opgeleverd."

De SP vindt deze ontwikkeling op de Rotterdamse woningmarkt zorgelijk. Door samenvoeging van woningen en door sloop, dreigt een tekort te ontstaan aan huizen in een stad waarvan het inwonertal nog steeds groeit. Op 1 Januari 2008 telde Rotterdam 288.615 huizen. Het college wil dat er 292.100 huizen staan begin 2010. De Kleijn: "Nog bijna vierduizend te gaan. Ik wil van de wethouder horen hoe hij dat dreigende tekort gaat oplossen."