GroenLinks

GroenLinks wil hack op Elektronisch Patiëntendossier

Donderdag 29 januari 2009, 20:34u - Jolande Sap

GroenLinks wil hack op Elektronisch Patiëntendossier GroenLinks is kritisch over het elektronisch patiëntendossier en ziet grote risico's voor de privacy. Als medische gegevens in foute handen vallen kan dat ingrijpende en vervelende consequenties hebben voor mensen. De veiligheid moet hoe dan ook gewaarborgd zijn.

Jaarlijks zijn er 1.200 doden te betreuren en moeten 19.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen als gevolg van medicatiefouten. Een betere gegevensuitwisseling in de zorg is daarom erg belangrijk. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) kan daaraan bijdragen maar dan moet de veiligheid wel onomstotelijk aangetoond zijn. GroenLinks wil daarom dat het systeem vóór invoering uitgebreid door tophackers wordt getest. Deze geregisseerde hack moet na invoering regelmatig worden herhaald. Ook is het voor GroenLinks cruciaal dat patiënten elektronisch toegang hebben tot hun eigen dossier.

Privacy
De beveiliging van EPD is cruciaal. Niet alleen de techniek van het systeem moet veilig zijn, maar ook de manier waarop het systeem in de praktijk functioneert. Dit is afhankelijk van de manier waarop zorgaanbieders in de praktijk met het EPD werken. Dat het gehele systeem op papier veilig is, geeft voor de praktijk geen garanties. GroenLinks wil dat die veiligheid door middel van een grootschalige hack op beide punten goed wordt doorgelicht, want alleen dan kan de beveiliging van het gehele systeem beoordeeld worden. In 2005 toonde Karin Spaink aan dat tophackers op een eenvoudige manier bij patiëntendossiers konden komen. Recent onderzoek van de Inspectie voor de gezondheidszorg laat zien dat de informatiebeveiliging van ziekenhuizen nog steeds zo lek als een mandje is.

Inzagerecht patiënt
Door inzage en beheer van het eigen dossier kunnen patiënten daar zelf controle over houden. GroenLinks wil dat de patiënt van meet af aan elektronisch toegang krijgt tot zijn dossier. Ook moet de patiënt te allen tijde de toegang van zorgaanbieders tot het dossier kunnen weigeren of delen ervan af kunnen schermen. Dit is essentieel om het vertrouwen in het EPD te vergroten en voldoende deelname te verzekeren om het systeem goed te laten werken.

Kamerdebat
Op 20 januari jl. sprak de Tweede Kamer over het wetsvoorstel waarmee het EPD zal worden ingevoerd. Minister Klink deed daar de harde toezegging dat patiënten van meet af aan elektronisch toegang krijgen tot het dossier. Ook zegde hij nadere informatie toe over hoe de veiligheid in de praktijk wordt getoetst. Het debat wordt in de eerste helft van februari voortgezet. Jolande Sap zal dan op basis van de nadere informatie de minister nogmaals kritisch op de veiligheid bevragen. Alleen als deze gegarandeerd is zal GroenLinks zijn steun aan het wetsvoorstel kunnen geven.