GroenLinks

GroenLinks wil krachtige aanpak genitale verminking

Woensdag 28 januari 2009, 16:08u - Jolande Sap

* genitale verminking

* gezondheidszorg

GroenLinks vindt het onacceptabel dat de aanpak van genitale verminking faalt en steunt het plan van staatssecretaris Bussemaker om een contract af te sluiten met ouders uit risicogroepen. In dat contract staat dat zij hun dochter behoeden voor besnijdenis en vervolgd worden als ze daar toch aan meewerken.

De resultaten van het beleid van de afgelopen jaren zijn bedroevend. Er is nog niemand vervolgd, er komen nauwelijks meldingen binnen en er zijn geen aanwijzingen dat het aantal verminkingen is teruggedrongen. Genitale verminking heeft ingrijpende en inhumane gevolgen voor de vrouwen en meisjes die het hebben moeten ondergaan. Het plegen van genitale verminking moet daarom met nog meer kracht voorkomen en bestreden worden. GroenLinks steunt het voornemen van de staatssecretaris om een contract af te sluiten met ouders van meisjes uit risicogroepen en de meisjes daar bij terugkomst van een reis naar het herkomstland op te controleren.

GroenLinks heeft wel een aantal kritische vragen bij het voorstel. Jolande Sap: "Het vermoeden dat het meisje in kwestie risico loopt, moet voldoende hard onderbouwd kunnen worden om te voorkomen dat het voorstel tot discriminatie leidt. Het controleonderzoek dat het meisje moet ondergaan is onvermijdelijk een inbreuk op de lichamelijke integriteit en kan traumatiserend zijn, zeker als besnijdenis plaats heeft gevonden." GroenLinks vindt daarom dat dit onderzoek uiterst terughoudend en zorgvuldig moet plaatsvinden en vergezeld moet gaan van goede hulp en nazorg.

GroenLinks heeft al eerder gepleit voor een landelijke Officier van Justitie die zich speciaal bezig houdt met de opsporing en vervolging van genitale verminking en voor vertrouwenspersonen uit eigen kring. Deze voorstellen blijven onverminderd van belang om meisjesbesnijdenis daadkrachtig aan te pakken. Het ongericht na de zomervakantie controleren van alle meisjes uit risicogroepen is weinig effectief en leidt bovendien tot discriminatie en een grote inbreuk op de lichamelijke integriteit van meisjes.