Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 januari 2009.

Quickscan: Onorthodoxe acties en betere samenwerking

Injectie woningbouw Alkmaar noodzakelijk met maatregelenpakket

Om de woningbouw in Alkmaar 'vlot te trekken' is een pakket onorthodoxe maatregelen noodzakelijk, zo luidt de conclusie uit de quickscan 'Huizen of Heilige Huisjes?', die in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd. Hierin wordt een aantal concrete maatregelen voorgesteld: Een bouwstart van kansrijke projecten, meer goedkope en minder dure woningen, de invoering van een zogenaamde inruilgarantie voor inwoners met verhuisplannen, een verhuiskostenvergoeding voor huurders die een koopwoning betrekken in de kansrijke projecten en afspraken tussen corporaties, ontwikkelaars en gemeente, dat niet verkochte woningen te huur worden gezet.

Naast de genoemde maatregelen wordt in de quickscan ook gesteld dat een betere en intensievere samenwerking tussen verschillende partijen van belang is om sneller en meer te kunnen bouwen. De gemeente wordt aangeraden zich flexibeler op te stellen bij procedure- en vergunningverlening, maar ook is meer ambtelijke capaciteit nodig om de veelheid aan projecten te kunnen uitvoeren. In de quickscan wordt aan de gemeenteraad het advies gegeven niet voor elke project afzonderlijk vast te houden aan een hoog percentage sociale woningbouw

Aanvalsplan

De quickscan is gedaan door Jos Feijtel, die als extern 'woningbouwaanjager' is aangesteld door gemeente Alkmaar. Voor de samenstelling van de rapportage - welke op donderdagavond 29 januari is toegelicht aan de leden van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) - heeft hij met uiteenlopende partijen gesproken om oorzaken van de stagnerende woningbouw te achterhalen. De aanjager signaleert dat er een verbeterslag gemaakt kan worden in de organisatiecultuur, de aanpak van capaciteitsproblemen van de gemeentelijke organisatie, de prioritering door burgemeester en wethouders en de relatie met marktpartijen. Zo kan de woningbouwproductie, ook in tijden van economische malaise, op gang gehouden worden.

Om in 2009 en verdere jaren nieuwbouwwoningen te kunnen blijven realiseren in Alkmaar, wordt geadviseerd dat betrokken partijen gezamenlijk een 'aanvalsplan' opstellen en uitvoeren, dat kan meebewegen met de ontwikkelingen in de woningbouwmarkt. Belangrijke uitgangspunten van dit aanvalsplan zijn o.a. een scherpe selectie van realiseerbare 'kansrijke' en belangrijke projecten, het fysiek scheiden van dure en goedkope woningen (zodat in ieder geval goedkopere woningen wèl kunnen worden gebouwd), het ter discussie willen stellen van het percentage sociale woningbouw per project en het hanteren van een meer realistische planning. Voor de gemeentelijke organisatie gelden daarnaast in het bijzonder nog: het onderzoeken van minder tijdrovende aanbestedingstrajecten, minder beleid en meer uitvoering realiseren en een compacter participatietraject bij nieuwbouwplannen introduceren.

Wethouder Nico Alsemgeest (Volkshuisvesting en Wonen) heeft de meest betrokken partijen op het terrein van woningbouw, in vervolg op eerdere gesprekken in 2008 inmiddels opnieuw uitgenodigd om de aanbevelingen van de quickscan door te spreken. Het is een vervolg op de gesprekken die in het najaar reeds plaatsvonden. 'In deze periode is het van groot belang dat alle partijen bereid zijn om mee te denken over de vraag: hoe krijgen we de woningbouwproductie in Alkmaar op korte termijn weer in beweging? Maar ook op langere termijn, door plannen uitvoeringsgereed te hebben wanneer de woningmarkt weer aantrekt. Dat is voor allen een grote uitdaging.'


Noot voor de redactie;