International Film Festival Rotterdam

38th International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2009

PERSBERICHT 29 januari 2009

Jongerenjury bekroont Slumdog Millionaire

De speelfilm Slumdog Millionaire van Danny Boyle en Loveleen Tandan (India) heeft donderdagavond 29 januari op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de MovieSquad Award IFFR 2009 gewonnen, toegekend door de jongerenjury van het festival. De film wordt door Cinéart Nederland op 12 februari in de bioscopen uitgebracht.

De MovieSquad bestond uit 5 jongeren: Lotte Eskens (16), Katinka Nauta (17), Alain Tjiong (17), David Hofland (15) en Thecla Blaas (18). Zij keken niet alleen films, maar discussieerden er ook over. Ze spraken met filmmakers en filmjournalisten en waren te gast op filmfeestjes. Kortom, ze beleefden het festival van binnenuit.

Zij kozen de winnaar uit 20 films uit het hoofdprogramma van het festival. De jury nomineerde naast de winnende film ook Involuntary (Ruben Östlund, Zweden, 2008) en Unmade Beds (Alexis Dos Santos, Groot-Brittannië, 2009).

Uit het juryrapport:
"Een aangrijpend, romantisch en modern sprookje dat gaat over liefde, hoop en doorzettingsvermogen. De jury is getroffen door de knappe beschrijving van het levensverhaal van de hoofdpersoon uit een voor de jury onbekende cultuur. De oprechtheid van de hoofdpersoon doet de jury meeleven en geeft het verhaal dramatische kracht. De harde, maar realistische werkelijkheid, het energievolle camerawerk, de goed gekozen muziek en de vlotte montage maken deze film tot winnaar van de MovieSquad Award."

Aan de MovieSquad Award is een geldbedrag verbonden van ¤ 2.000,- ter promotie van de film onder de doelgroep. Tevens maakt de film kans opgenomen te worden in het landelijke filmeducatieve programma MovieZone of in de Filmeducatie dvd collectie.

MovieSquad Rotterdam is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie:

Hoge resolutie stills van Slumdog Millionaire (en alle andere IFFR-films) kunnen gedownload worden op: http://www.filmfestivalrotterdam.com/professionals/press/film-stills-2009-downloads.aspx

Persinformatie: IFFR Press Office, Bert-Jan / Nancy van Oorschot Tel +31.10.890.90.90 / press@filmfestivalrotterdam.com www.filmfestivalrotterdam.com

Voor meer informatie over het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en MovieSquad: NIF, Manon Sandee, moviesquad@filmeducatie.nl, +31 30 236 12 39

Slumdog Millionaire, distributie Nederland: Cinéart Nederland, informatie/beeldmateriaal: Noor Pelser, noor@cineart.nl, +31 35 646 3046