Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

29 januari 2009

Scholenbouwprijzen 2008 uitgereikt
Kritische noot jury over kwaliteit schoolgebouwen primair onderwijs

Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma heeft tijdens een feestelijke bijeenkomst van schoolleiders, architecten, wethouders, bouwers en leerlingen in de Jaarbeurs in Utrecht de winnaars van de Scholenbouwprijs 2008 bekend gemaakt. Het thema van deze negende editie was 'Het duurzame schoolgebouw, kwaliteit in samenhang'. Prijswinnaar in de categorie voortgezet onderwijs is Niekée in Roermond. In de categorie primair onderwijs heeft brede school De Matrix in Hardenberg de Scholenbouwprijs 2008 gewonnen. Beide scholen ontvingen een ingelijste foto van hun school en een cheque met een waarde van E15.000,-. Wel plaatste de jury een kritische noot bij de kwaliteit van de scholen in het primair onderwijs.

De Scholenbouwprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd door ICSadviseurs in opdracht van het Ministerie van OC&W. Aan de Scholenbouwprijs 2008 hebben bijna 140 scholen meegedaan. Na een uitgebreide selectie heeft de jury 9 scholen genomineerd, 4 in het primair onderwijs en 5 in het voortgezet onderwijs. Alle genomineerde scholen zijn bezocht en op verschillende aspecten van duurzaamheid getoetst. In de eerste plaats is gekeken naar het gebouw in zijn omgeving. Vervolgens is de plattegrond van het gebouw bestudeerd waarbij onder andere is gekeken naar de mate van flexibiliteit. De jury heeft verder onderzocht of de vertaling van het onderwijskundig concept in het gebouw geslaagd is. Bij de beoordeling van de fysieke duurzaamheid is onder andere gelet op materiaalgebruik, klimaatbeheersing en daglichttoetreding. Ten slotte hebben ook aspecten als beleving en sfeer een belangrijke rol gespeeld bij de beoordeling.

Kritische noot jury
Voorzitter Sybilla Dekker gaf in haar toespraak namens de jury aan dat de kwaliteit van de schoolgebouwen in het primair onderwijs duidelijk minder is dan die in het voortgezet onderwijs. Het juryrapport stelt daarbij het volgende: "Het begrip opdrachtgeverschap is in enkele gevallen niet goed uitgewerkt, waardoor een complexe maatschappelijke en stedenbouwkundige opgave in de praktijk niet goed lijkt uit te pakken. De jury pleit hier voor een nieuw vitaal opdrachtgeverschap van de gemeente, die een leidende rol zou moeten spelen in deze complexe en samenhangende projecten, waar gebiedsontwikkeling en maatschappelijke duurzaamheid hand in hand gaan. Ook ten aanzien van de materialisering van de gebouwen is goed te zien dat het voortgezet onderwijs vaak meer te besteden heeft. Dat terwijl de brede school of het multifunctionele centrum voor een langere tijd meerdere gebruikers een warm en duurzaam onderdak moet bieden. Dat vraagt om een bewuste investering in een duurzaam gebouw. Ook de scheiding van geldstromen komt hier als probleem naar voren, zodat knelpunten op het gebied van de exploitatie al snel zichtbaar worden".

Reactie staatsecretaris
In een eerste reactie gaf staatsecretaris Dijksma aan de kritische opmerkingen van de jury ter harte te nemen en op korte termijn te bezien hoe deze opmerkingen vertaald kunnen worden in actief beleid. Daarbij stelt het Ministerie al extra middelen beschikbaar om de ontwikkeling van zogenaamde brede scholen te stimuleren.

Juryoordeel Niekée
Niekée in Roermond is een veelkleurige vmbo-school met leerlingen uit de hele regio. Het opvallende gebouw heeft een mooi vormgegeven entree waardoor een natuurlijke relatie ontstaat tussen gebouw en omgeving. Niekée is naast school onder andere ook theater en conferentieoord voor verenigingen en bedrijven. Doordat de vloer in het gebouw is opgetild, is een prachtige doorkijk naar de praktijkruimten ontstaan. Kernpunten in het leerconcept van Niekée zijn uitdaging en nieuwsgierigheid. Het gebouw zit logistiek goed in elkaar en maakt het mogelijk voor de leerlingen om te ontdekken waar hun talenten liggen. De leerlingen lijken zelfbewust en zijn blij met hun leeromgeving. Niekée is een duurzaam schoolgebouw, mede door de compacte vorm. Het atrium heeft een evenwichtige daglichttoetreding, waardoor de temperatuur aangenaam blijft.

Juryoordeel De Matrix
Brede school De Matrix huisvest twee basisscholen, kinderopvang en zorgvoorzieningen en wordt daarnaast door verschillende organisaties gebruikt voor cursussen en vieringen. De jury is erg enthousiast over het bouwkundig concept. Rond het gestapelde centrale hart liggen vier vleugels. Het uitzicht vanaf het meersportenplein bovenop de gymzaal is prachtig. Omdat het gebouw alleen voorkanten heeft, is het heel transparant en van alle zijden benaderbaar. De buitenruimte is nadrukkelijk onderdeel van het leerdomein. Het brede schoolplein is openbaar toegankelijk en wordt ingericht met vlindertuin, zandbak en skateplein. De kolomconstructie in de vier vleugels zorgt voor maximale flexibiliteit. De clustering van vijf lokalen met een gezamenlijke verwerkings-ruimte werkt goed. In het gebouw is gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast.

Omgevingsprijzen
De jury van de Scholenbouwprijs heeft besloten twee extra prijzen toe te kennen aan scholen die op een bijzondere manier hebben ingespeeld op de kwaliteiten in de omgeving of onderdeel zijn van een samenhangende ruimtelijke en maatschappelijke opgave. De Omgevingsprijzen zijn gewonnen door het Insula College in Dordrecht (vo) en de Vlinder in Ter Apel (po).

Samenstelling Jury
De deskundige jury die de scholen heeft beoordeeld, bestaat uit de volgende personen: Sybilla Dekker; voormalig minister VROM - Voorzitter jury Dieuwertje Blok; tv-presentatrice, onder meer voor Teleac/NOT en ETV (Educatieve Televisie) Allard Jolles; Atelier Rijksbouwmeester - deskundige stedenbouw en Rijksbouwmeester Ronald Schilt; directeur Merosch duurzaam bouwen - Deskundige duurzaamheid Jeroen Geurst; Geurst en Schulze - architect winnaar primair onderwijs 2006 (Prinsehaghe) Ineke Linthorst; Schoolleider - winnaar perspectiefprijs primair onderwijs 2006 (De Globe) Erik Hordijk; plaatsvervangend rector Griftland College Soest- genomineerde perspectiefprijs voorgezet onderwijs 2006 (Lyceum Ypenburg).

Scholenbouwprijsboek en internetpagina

Na afloop van de prijsuitreiking ontvingen de aanwezigen het Scholenbouwprijsboek 2008. Hierin zijn de 9 genomineerde scholen uitgebreid in woord en beeld beschreven. Foto's van de winnaars én alle informatie over de Scholenbouwprijs 2008 is ook te vinden op www.scholenbouwprijs.nl.

( ( (
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht