23andMe en mondoBIOTE CH gaan samenwerken om onderzoek zeldzame ziekten te bevorderen

29/01/2009 00:45

PR Newswire

DAVOS, Zwitserland, January 28 /PRNewswire/ --
23andMe, Inc., een industrieleider in persoonlijke genetica, en mondoBIOTECH AG, een Zwitsers onderzoeksbedrijf dat zich wijdt aan de ontwikkeling van behandelingen van zeldzame ziekten, hebben vandaag tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, bekendgemaakt dat ze gaan samenwerken om onderzoek naar zeldzame ziekten te bevorderen. De aankondiging markeert de terugkeer van de bedrijven op het World Economic Forum, waar ze in 2008 beide erkend werden als Technology Pioneers.

23andMe en mondoBIOTECH willen samenwerken ter bevordering van onderzoek van de genetische basis van zeldzame en eventueel dodelijk ziekten waarvan de genetica slecht begrepen worden zoals pulmonale arteriële hypertensie, sarcoïdose en longfibrose. mondoBIOTECH zal individuen die aan bepaalde zeldzame ziekten lijden identificeren en hun deelname aan de 23andMe Personal Genome Service(TM) sponsoren. Onderzoekers zullen dan in staat zijn de genetische informatie en eventueel geleverde fenotypische informatie die verzameld wordt te onderzoeken in klinische testen om de eventuele oorzaken van deze ziekten te kunnen begrijpen. 23andMe zal - met behulp van haar onderzoeksinfrastructuur en expertise op het gebied van bio-informatie - voor mondoBIOTECH-affiliaties genoom-brede associatiestudies coördineren.

23andMe gebruikt de Illumina DNA Analysis-technologie, de leidende technologie voor genoom-wijde associatiestudies die het unieke vermogen heeft op maat gemaakte markers te gebruiken. Met behulp van deze functie heeft 23andMe de mogelijkheid SNP's (single nucleotide polymorphisms) te selecteren of gendekkende varianten die geassocieerd worden met een reactie op geneesmiddelen, informatie die belangrijk blijkt te zijn voor de ontwikkeling van individuele geneesmiddelen. Naast de meer dan een half miljoen markers die beschikbaar zijn voor het onderzoek van ziekten, kunnen deze "farmacogenetische" indicatoren die opgenomen zijn in de dataset van 23andMe mogelijk onschatbare informatie leveren voor de identificatie van behandelingsprotocollen.

"We willen zo snel mogelijk een actieve rol in het bevorderen van onderzoek van zeldzame genetische ziekten innemen," zei Linda Avey, medeoprichter van 23andMe. "Door samen te werken met onze collega's van mondoBIOTECH, een bedrijf dat op dit gebied gespecialiseerd is, zullen we de expertise op het gebied van genetica en bio-informatie van ons wetenschapsteam gebruiken om tot een beter begrip van deze vaak verschrikkelijke condities te komen."

"We strijden al jaren voor de behandeling verwaarloosde en
onderbehandelde ziekten om de levens van personen met deze zeldzame en dodelijke ziekten te verbeteren," zei Fabio Cavalli, algemeen directeur van mondoBIOTECH. "Toen we vorig jaar in Davos de oprichters van 23andMe ontmoetten en hun activiteiten op het gebied van genetica zagen, wisten we dat een samenwerking tussen de twee bedrijven een grote vooruitgang voor het begrip van de ziekten die wij onderzochten zou betekenen."

Over 23andMe
23andMe, Inc. is het toonaangevende bedrijf op het gebied van persoonlijke genetica dat zich ten doel heeft gesteld individuen via DNA-analysetechnologieën en interactieve hulpmiddelen op internet te helpen hun eigen genetische informatie te begrijpen. De Personal Genome Service(TM) van het bedrijf stelt individuen in staat een dieper inzicht te krijgen in hun afkomst en erfelijke eigenschappen. 23andMe, Inc. werd in 2006 opgericht door Linda Avey en Anne Wojcicki; het bedrijf wordt geadviseerd door een groep beroemde experts op de gebieden van menselijke genetica, bioinformatie en informatica. Onder de belangrijkste investeerders bevinden zich Genentech, Inc., Google Inc. en New Enterprise Associates. Ga voor meer informatie naar www.23andme.com

Over mondoBIOTECH
mondoBIOTECH is het Zwitserse open source biotechbedrijf dat zich richt op de verbetering van de gezondheid van patiënten die lijden aan zeldzame ziekten. mondoBIOTECH heeft momenteel meer dan 300 peptiden als behandelmogelijkheden voor meer dan 600 zeldzame ziekten. Het bedrijf verstrekt voor hun producten licenties aan bedrijven, stichtingen en personen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van de toestand van patiënten. Het bedrijf heeft in Europa en de VS 6 Orphan Medical Product Designations ontvangen en heeft voor 7 producten licenties verstrekt aan BiogenIdec, InterMune, United Therapeutics/LungRx. mondoBIOTECH werd tijdens het World Economic Forum in 2008 geselecteerd als Technology Pioneer. Ga voor meer informatie naar www.mondobiotech.com.

Rachel G. Cohen, Manager, Communicatie, 23andMe, Inc.,+1-650-453-1336, press@23andme.com of Das Kloster, mondoBIOTECH, media@mondobiotech.com






---