Planten met natuurlijk antivries nu in bloei in Arboretum Kalmthout

29/01/2009 11:43

ARBORETUM KALMTHOUT

In Arboretum Kalmthout staan op dit ogenblik vele struiken in bloei! Oranje, gele en rode bloemen hangen er aan de kale takken van de toverhazelaar. Koude lijkt geen vat te hebben op de bloei. De planten beschikken over een natuurlijk antivries en de bloemblaadjes rollen zich 's nachts op om zich tegen vriestemperaturen te beschermen.

Nog tot en met 15 februari in Arboretum Kalmthout.

Arboretum Kalmthout staat bekend om haar erg diverse verzameling bomen en struiken. Een belangrijke plaats daarin vormen de toverhazelaars. Hamamelis luidt hun wetenschappelijke naam. In de arboretumtuin groeit de grootste verzameling toverhazelaars van Europa. Er groeien er meer dan 120, waarvan enkele behoren tot de oudste en grootste die gekend zijn. Al van in het begin van de vorige eeuw ontstonden er in Kalmthout vele eigen selecties die ondertussen hun weg vonden naar kwekerijen en tuinen over heel de wereld. Sinds 2003 beheert de wetenschappelijke staf het wereldwijde namenregister van de toverhazelaar.

Het klinkt vreemd maar om te kunnen bloeien heeft een toverhazelaar een koudeprik gevolgd door een vorstvrij ogenblik nodig. Eind november werd dit systeem in werking gezet door de stevige nachtvorsten. Dat het nadien opnieuw ging vriezen en zelfs sneeuwen speelt geen rol, eens de plant inwendig het bloeimechanisme in werking heeft gezet draait dit zonder onderbrekingen door. Heel erge koude kan het enkel wat vertragen maar niet stopzetten. Hierdoor kan het, zoals nu het geval, gebeuren dat de planten bloeien op ogenblikken met vriestemperaturen. Bij de meeste andere plantensoorten gaan de bloemen dan stuk, niet zo bij de toverhazelaar. Deze bezit een soort natuurlijk antivries waardoor de vorst er geen vat op heeft. Bovendien rollen de serpentine-achtige bloemblaadjes zich 's avonds volledig op tot aan de tak, alweer om zich te beschermen. Wanneer overdag de temperatuur terug oploopt zullen ze zich ontrollen, de bloemen openen en hun zoete geuren verspreiden. Dit op- en ontrollen kunnen de bloemen een flink aantal keer volhouden. Wanneer alle omstandigheden gunstig zijn bedraagt de levensduur van een bloem gemakkelijk 2 tot 4 weken.

Speciaal voor de bloei van de toverhazelaars gaat de arboretumtuin open voor het publiek tijdens de zogenaamde Hamamelisfeesten. Deze feesten groeiden in de loop der jaren uit tot een winters festival ter ere van alle winterbloeiende planten. Nog tot en met 15 februari kun je elke dag de tuin bezoeken en de toverhazelaars bewonderen.

Er is een plantencentrum met jong plantgoed voor wie zelf een toverhazelaar in de tuin wil aanplanten.

Tijdens enkele themaweekends staan er ook andere winterbloeiers in de kijker. Van 5 tot en met 8 februari zijn dat de Helleborus. Op 14 en 15 februari is dat het sneeuwklokje.

Praktische gegevens

Arboretum Kalmthout winteropening ToegangsprijzenInformatie algemeenInformatie specifiekContact- en bezoekadres bezoekers t/m zondag 15 februari 2009dagelijks 10.00 tot 17.00 uurtot 12 jaar gratismaandag t/m zaterdag ¤ 5zondag ¤ 6 (inclusief rondleiding)www.arboretumkalmthout.be www.hamamelis.beHeuvel 2, B-2920 Kalmthout, BelgiëT +32(0)3/666.67.41E info@arboretumkalmthout.be

Noot voor de redactie (