Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
14 Vragen van mevrouw K. Bouazani
(ingekomen 29 januari 2009)


Dit college verleent subsidie aan Youth For Christ, een organisatie die zich richt op jongerenwerk, en wil zoals zij dat zelf omschrijven, het welzijn van jongeren vergroten.

Woensdag 28 januari is bekend geworden dat Youth For Christ in stadsdeel De Baarsjes tegen de afspraak in de ideologie waarop Youth For Christ is gebaseerd meespelen in de selectie van medewerkers. Daarnaast worden hun doelstellingen gekleurd door een christelijke levensovertuiging en lijkt de neutraliteit van de uitvoering in het geding te zijn.

Naar aanleiding van dit bericht hebben wij de Utrechtse website van Youth For Christ bekeken en hier zagen wij dat ook in Utrecht nieuwe medewerkers worden geselecteerd op basis van hun religie. In de vacature is te lezen: "Om deze functie goed te kunnen vervullen, is het belangrijk dat je zelf een enthousiast christen bent...". Hierdoor lijkt het dat bepaalde groepen mensen worden uitgesloten. Dit past naar onze mening niet binnen het gemeentelijk beleid dat inhoudt dat iedereen bij een gesubsidieerde organisatie moet kunnen solliciteren, ongeacht zijn/haar religie . Op de site vindt men slechts vacatures voor vrijwilligers waarbij dit criterium wordt genoemd, maar in de visie-omschrijving van Youth For Christ kan men lezen dat ook betaalde medewerkers op deze grond worden geselecteerd: "De jongerenwerkers en vrijwilligers van The Mall werken vanuit de christelijke levensovertuiging..."
Hoewel Youth For Christ aangeeft geen eisen te stellen aan de deelnemers aan activiteiten die door Youth For Christ worden georganiseerd, gebeurt dit dus wel bij hun zoektocht naar nieuwe betaalde medewerkers en vrijwilligers.
Naar aanleiding van de berichten uit Amsterdam en de gegevens die op de website van Youth For Christ terug te vinden zijn, heeft de PvdA de volgende vragen:


1. Is het college er van op de hoogte dat Youth For Christ de christelijke levensovertuiging hanteert als een criterium om betaalde medewerkers en vrijwilligers te selecteren?
2. Is het college het met de PvdA eens dat een jongerenwerk-organisatie geen groepen sollicitanten uit mag sluiten?
3. Welke eisen stelt de gemeente aan organisaties die het jongerenwerk uitvoeren en hier subsidie voor ontvangen, met betrekking tot de neutraliteit van de uitvoering?
4. Wat gaat het college ondernemen om ervoor te zorgen dat organisaties zoals YFC die gemeentelijke subsidies ontvangen, geen uitsluitende criteria mogen hanteren bij het selecteren van jeugdwerkers en vrijwilligers?


---- --