Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Vraatzuchtige sponzen redden het rif

13 januari 2009

De tropische oceanen staan bekend als woestijnen van water. Vreemd genoeg groeit het rijke en vruchtbare koraalrif juist daar. NWO-onderzoeker Jasper de Goeij onderzocht hoe grotten in het koraalrif zorgen voor het voortbestaan van het rif. De sponzen in die koraalgrotten nemen veel opgelost organisch materiaal op, maar groeien vrijwel niet. Zij stoten wel veel cellen af. De organismen op het rif leven weer van de afgestoten cellen. De Goeij promoveert op 30 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De grotten in koraalriffen zijn het grootste en minst bekende deel van het rif. De Goeij onderzocht koraalgrotten bij Curaçao en Indonesië. Tot op heden werd aangenomen dat grotsponzen alleen kunnen eten door niet-opgeloste deeltjes uit het zeewater te filteren. Dit onderzoek toont aan dat de grotten juist veel meer opgelost materiaal dan niet-opgelost materiaal opnemen.

Darmen van het rif

Grotsponzen nemen enorm veel opgelost organisch materiaal uit het zeewater op. De vraag is of ze het materiaal alleen opnemen of ook nog verwerken. De Goeij laat zien dat de sponzen veertig procent van het materiaal verwerken en wel zestig procent opnemen. Dat zou moeten betekenen dat de biomassa van de spons elke twee tot drie dagen verdubbelt. De grotsponzen groeien echter bijna niet.

De koraalgrotten zijn drukbevolkt en ruimte om te groeien is er dus vrijwel niet. In plaats daarvan vernieuwen de grotsponzen hun filtratiecellen in hoog tempo en stoten ze hun oude cellen af. Deze korte celcyclus is uniek voor meercellige organismen en was tot nu toe alleen bekend bij ééncellige organismen. Het proces van aanmaak en afbraak van de sponscellen lijkt erg veel op dat in het menselijke maag-darmkanaal.

Eten en gegeten worden.

Het koraalrif houdt zichzelf op een opmerkelijke wijze in stand. De algen en koralen op het rif produceren opgelost organisch materiaal. Voordat dit materiaal de open oceaan instroomt, nemen de sponzen in de grotten het materiaal op. De sponzen filteren in korte tijd enorme hoeveelheden water en zetten opgelost materiaal om in deeltjes. Deze deeltjes worden vervolgens weer opgenomen door de algen en koralen op het rif. Zo houden de verschillende bewoners van het rif elkaar in leven.

Het onderzoek laat niet alleen zien hoe dit kwetsbare ecosysteem zichzelf in stand houdt. Sponzen produceren vele stoffen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, antibiotica en cosmetica. Het kweken van sponzen is helaas erg lastig. Het ontrafelen van de werking van celgroei en celdood van deze sponzen kan dit probleem oplossen.

Jasper de Goeij deed zijn onderzoek met subsidie van WOTRO Science for Global Development, één van de wetenschapsgebieden van NWO. De Goeij voerde zijn project uit bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek.

..............................

Nadere informatie bij:

* Jasper de Goeij (Rijksuniversiteit Groningen)
* jmdegoeij@gmail.com, t.: +31 (0) 222 369 300
* promotie: 30 januari 2009

* promotor: prof. dr. G. J. Herndl, co-promotor: dr. F.C. van Duyl

laatst gewijzigd op 13 januari 2009

Sponzen in een koraalgrot