Vrije Universiteit Amsterdam

Oud-bewindspersonen debatteren over goed besturen


* Startdatum: 30-01-2009


* Einddatum30-01-2009


* Tijd: 14.00 - 18.00


* Locatie: Vrije Universiteit


* Titel: Oud-bewindspersonen debatteren over goed besturen


* Plaats: Vrije Universiteit


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Congres / Symposium

Vrijdagmiddag 30 januari organiseert de afdeling Bestuurswetenschappen van de Vrije Universiteit een discussiemiddag over good governance. Uitgenodigd zijn oud-bewindspersonen uit de kabinetten van de laatste decennia.
Good governance, de kwaliteit van besturen, omvat verschillende aspecten zoals legaliteit, legitimiteit, transparantie, consensusgericht, participatief, effectief, integriteit en publieke verantwoording. Bij besturen gaat het trouwens niet alleen om het resultaat, het proces verdient minstens zoveel aandacht. Dat klinkt mooi, want wie is er tegen een effectief en transparant bestuur? Wetenschappers wijzen er echter op dat verschillende criteria onvermijdelijk met elkaar in botsing komen.

Onder andere oud-bestuurders Dijkstal, Korthals Altes, Sorgdrager, Netelenbos, Peper, Veerman en Van Eekelen geven 30 januari vanuit hun politieke en bestuurlijke ervaring hun visie op goed besturen en trekken daaruit lessen voor de toekomst. Hoe zijn zij omgegaan met het zoeken van een balans tussen deze verschillende criteria? Hoogleraar beleidswetenschap Hans van den Heuvel houdt een inleiding over het begrip good governance. De discussie wordt geleid door hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts.

Het debat wordt gehouden aan de Vrije Universiteit van 14.00 tot 16.30 uur. Aansluitend vindt een borrel plaats tot ongeveer 18.00 uur. Aanmelding is gratis (maar beperkt) via Hester Paanakker: hl.paanakker@fsw.vu.nl. De bijeenkomst is bedoeld voor bestuurskundigen, bestuurders, ambtenaren, politici, studenten en andere belangstellenden.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam