Vrije Universiteit Amsterdam

Improved understanding of cervical carcinogenesis by molecular profiling


* Startdatum: 30-01-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Improved understanding of cervical carcinogenesis by molecular profiling


* Plaats: Aula


* Spreker: S.M. Wilting


* Promotor: prof.dr. P.J.F. Snijders prof.dr. C.J.L.M. Meijer


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Het promotieonderzoek van Saskia Wilting heeft geleid tot een verbeterd moleculair inzicht in het ontstaan van baarmoederhalskanker. Daarnaast leverde het een aantal kandidaat biomarkers op die de detectie en behandeling van vrouwen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker in de toekomst kan verbeteren.

Baarmoederhalskanker is wereldwijd de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en wordt veroorzaakt door infectie met humaan papillomavirus. Daarnaast zijn echter ook veranderingen in het genoom van de geïnfecteerde cel noodzakelijk voor de ontwikkeling van deze ziekte. Het onderzoek van Wilting heeft zich gericht op het in kaart brengen van deze veranderingen, niet alleen in baarmoederhalskanker, maar ook in de voorloperafwijkingen daarvan.

Met behulp van moleculaire technieken bepaalde zij dat een toename van genetisch materiaal van delen van chromosoom 1, 3 en 20 belangrijk is voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. Deze veranderingen komen ook voor in een deel van de voorloperafwijkingen. Het is aannemelijk dat dit de meest ernstige voorloperafwijkingen betreft die behandeling behoeven om baarmoederhalskanker te voorkomen. Chromosomale afwijkingen kunnen leiden tot veranderde expressie van genen die een rol spelen bij celgroei en celdood wat het ontstaan van een tumor kan bevorderen. Op de afwijkende chromosomen identificeerde Wilting daarom vervolgens een aantal genen, waarvan ook de expressie is veranderd in baarmoederhalskanker. Tevens toonde zij aan dat naast de genetische veranderingen ook epigenetische veranderingen belangrijk zijn, die de expressie van deze zogenaamde kankergenen beïnvloeden zonder tot chromosomale afwijkingen te leiden.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam