Vrije Universiteit Amsterdam

Accuraatheid en vooroordeel in persoonlijke waarneming


* Startdatum: 30-01-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Accuraatheid en vooroordeel in persoonlijke waarneming


* Plaats: Aula


* Spreker: M.M.H. Pollmann


* Promotor: prof.dr. G.R. Semin


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Voor dit proefschrift onderzocht Monique Pollmann hoe mensen anderen waarnemen en hoe accuraat deze waarnemingen zijn. Zij vond dat voorspellingen van emoties vaak vertekend zijn en dat het voor de relatie niet zo veel uitmaakt of we anderen correct waarnemen.

In een studie vond Pollmann dat studenten voorspellen dat ze héél blij zullen zijn met een goede score op een test terwijl ze in werkelijkheid slechts een beetje blij zijn. Bij het voorspellen van een ander ontdekte zij precies hetzelfde effect. De voorspellingen zijn dus vertekend. Omdat de voorspelling voor onszelf en voor anderen echter in gelijke mate vertekend zijn kan dit soms juist voordelig zijn. Bijvoorbeeld: als Anne en Barbara over Anne's aanstaande bruiloft praten, dan zullen zij dus allebei overschatten hoe blij Anne zich gaat voelen. Het delen van deze verwachte blijdschap wordt meestal als iets leuks ervaren.

In een veldstudie met pasgetrouwde stellen heeft Pollmann onderzocht wat de gevolgen zijn als we anderen meer of minder accuraat waarnemen. Voor dit doel beantwoordden bijna 200 stellen vragen over hun eigen persoonlijkheid, voorkeuren en gedragingen en die van hun partner. Zij ontdekte dat partners elkaar redelijk goed kennen, maar dat degenen die hun partner goed kennen daardoor niet meer of minder tevreden zijn met hun relatie dan degenen die hun partner minder goed kennen. Het gevoel de partner te kennen is voor de deelnemers erg belangrijk; degenen die denken hun partner goed te kennen en te begrijpen zijn meer tevreden met hun relatie dan degenen die dit niet denken.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam