Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 28 januari 2009

tienduizendste tandimplantaat in Medisch Centrum Alkmaar

Het team van kaakchirurgen-implantologen van Medisch Centrum Alkmaar (MCA) plaatst deze maand zijn tienduizendste implantaat. Die mijlpaal wordt gevierd met een symposium over implantologie. Tandartsen praten dan over de internationale ontwikkelingen.

symposium
Op vrijdag 30 januari houdt het multidisciplinaire centrum een symposium over de implantologie voor tandartsen uit het hele land. Ruim 250 deelnemers hebben zich hiervoor aangemeld. Onder het motto 'Implantologie, bij wie ligt de bal?', gaan zij in het DSB Stadion in Alkmaar in op de nieuwste internationale ontwikkelingen in het vakgebied.

kaakchirurgen-implantologen MCA
Het team van kaakchirurgen-implantologen van het MCA maakt deel uit van de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, bijzondere tandheelkunde en orthodontie. Binnen dit multidisciplinaire centrum wordt een totaalpakket geboden, variërend van het geschikt maken van de kaak en het plaatsen van implantaten tot het maken van de kroon, brug of klikprothese op de implantaten.

goud en titanium
In 1982 werd het eerste tandimplantaat in het MCA geplaatst. De implantaten waren toen nog van goud en werden alleen geplaatst bij mensen met een loszittend kunstgebit. Het gebit werd erop 'vastgeklikt' om meer houvast te krijgen. Door onderzoek werd de techniek steeds beter. Het materiaal is aangepast, waardoor het lichaam de implantaten praktisch altijd accepteert. De chirurgische technieken zijn eveneens verbeterd en inmiddels is het mogelijk een implantaat te plaatsen ter vervanging van een of meerdere tanden en/of kiezen met daarop een kroon of brug. De huidige implantaten zijn kunstwortels van titanium. Ze zijn goed te gebruiken als iemand alle tanden en kiezen mist. Het implantaat ziet eruit als een schroef, groeit vast met het kaakbot, waarna kroon of brug wordt vastgezet: de klikprothese.

contactpersoon: afdeling marketing & communicatie