Dienstenbond CNV

Nieuws

30 januari 2009

Rechter: werkgevers moeten CAO Schoenen toepassen

In een rechtszaak die CNV Dienstenbond samen met FNV Bondgenoten had aangespannen tegen de Vereniging voor Grootwinkelbedrijf Schoendetailhandel (VGS)1 over het al dan niet tot stand komen van een CAO Schoendetailhandel, heeft de rechter CNV Dienstenbond in het gelijk gesteld. VGS moet de CAO ondertekenen en uitvoeren. CNV Dienstenbond is blij dat de medewerkers eindelijk hun 6,5% loonsverhoging gaan ontvangen.

Op dinsdag 27 januari heeft de Kantonrechter te Den Haag in een bodemprocedure besloten dat VGS het akkoord dat zij begin 2008 met CNV Dienstenbond sloot, moet ondertekenen en gaan uitvoeren. Dit betekent dat de CAO die voor 2008 en 2009 is gesloten, na een periode van 4,5 jaar waarin er geen CAO was, nu ook daadwerkelijk met terugwerkende kracht van toepassing is.

Belangrijke onderdelen uit die CAO waren:

- Looptijd van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2009.
- 6,5% loonsverhoging: 4% per 1 januari 2008 en 2,5% per 1 januari 2009.

- Toeslagen voor koopavonden en zaterdagmiddag worden afgeschaft. Voor een deel zijn die gecompenseerd in de loonsverhoging en voor een deel worden die gecompenseerd in een persoonlijke toeslag.
- Eenmalige uitkering van EUR100 in december 2008.
- Flexibele inzet.

CNV Dienstenbond was destijds niet erg blij met dat eindbod, maar omdat er al vierenhalf jaar geen CAO was in de Schoenenbranche heeft CNV Dienstenbond dit eindbod aan de leden voorgelegd en die hebben daar destijds mee ingestemd.

Vervelend, maar resultaat
Het is erg vervelend dat het zo lang heeft geduurd, met name voor de medewerkers in de branche. Als er in januari 2008 een akkoord wordt gesloten dan verwacht je ook dat dat wordt uitgevoerd. VGS weigerde dat echter omdat zij aangaf een rekenfout te hebben gemaakt en dat de onderhandelingsdelegatie van VGS niet bevoegd zou zijn om namens het bestuur te spreken. De rechter heeft gezegd dat dat fouten van de VGS zijn die ook voor risico van de VGS zijn en niet ten koste van CNV Dienstenbond en haar leden kunnen worden gebruikt. Een rechtszaak kost alleen veel tijd en al die tijd zaten de medewerkers in de branche te wachten op hun CAO en loonsverhoging. Dat is en blijft vervelend, maar we zijn blij dat de rechter ons in deze in het gelijk heeft gesteld.

Hoe verder?
CNV Dienstenbond heeft VGS laten weten zo snel mogelijk in overleg te willen over de invoering en hoe we met elkaar verder gaan. Daarbij gaan we ervan uit dat de VGS haar leden zal vragen de CAO zo snel mogelijk met terugwerkende kracht uit te voeren. Het is wel zo dat er nog hoger beroep mogelijk is tegen de uitspraak van de rechter, maar we gaan ervan uit dat dat niet zal gebeuren. De komende periode zullen wij u op de hoogte houden van de gesprekken met VGS. Graag horen we van u hoe uw werkgever met de uitspraak van de rechter en de CAO omgaat.

Medewerkers van schoenwinkels aangesloten bij de Mitex Deze CAO is destijds alleen gesloten met de VGS. Reden hiervoor was dat we met de Mitex op verschillende tafels niet tot akkoorden konden komen. Daarom zijn we destijds alleen met de VGS in gesprek geraakt over een nieuwe CAO. Dit betekent dat de uitspraak van de rechter nog niet direct betekent dat de CAO ook bij Mitex-leden moet worden uitgevoerd. Wel hadden wij destijds met VGS de afspraak de CAO geldend te krijgen voor alle schoenwinkels. We gaan kijken of dat alsnog gaat lukken. Lukt dat niet, dan moeten we eens kijken of we niet alsnog met Mitex een akkoord kunnen sluiten, aangezien de verhoudingen met Mitex op andere CAO-tafels ook aan het normaliseren zijn na het akkoord dat deze week gesloten is voor de mode- en sportwinkels. We houden u natuurlijk op de hoogte.

Vraag uw collega lid te worden.
Het is duidelijk wat je hebt aan een sterke bond. Roep daarom uw collega op om lid te worden van CNV Dienstenbond. Meer informatie daarover kan uw collega vinden op www.cnvdienstenbond.nl .

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl.