Politie Groningen

Politie lost tientallen zaken op in Stadskanaal

Stadskanaal, 30-01-2009 o Door onderzoek van de politie zijn enkele tientallen zaken van vernieling, diefstal en vandalisme in de oostelijke woonwijken van Stadskanaal opgelost. In het onderzoek zijn inmiddels vijf personen aangehouden. Een van hen, een 21-jarige Kanaalster, blijft na te zijn voorgeleid voor de Raadkamer van de Groninger rechtbank voorlopig 90 dagen vastzitten.

De wijken Pagedal en Maarsveld in Stadskanaal kampten vanaf de zomer van vorig jaar met forse overlast en criminele activiteiten . Onder meer werden autos en fietsen vernield, werden waardevolle attributen gestolen en op diverse plekken hakenkruizen en rechts-extremistische leuzen geklad.

Politieonderzoek leverde gaandeweg een beeld op van een groep jongeren die in wisselende samenstelling op pad was. Duidelijk werd, dat de jongeren hun activiteiten niet alleen tot de buitenwijken beperkt hielden maar ook elders in Stadskanaal hun sporen achterlieten.

Enkele weken terug werden de eerste aanhoudingen verricht. De 21-jarige Kanaalster was bij veel van de zaken betrokken. Hij bekende zon 25 gevallen waar hij direct of indirect mee te maken had. De politie was al een poosje naar de man op zoek na een massale vechtpartij eind vorig jaar op koopavond in het centrum van Stadskanaal. Hij was er toen, deels geboeid, na een aanhouding vandoor gegaan. De man had een aandeel in die vechtpartij maar had daar ook de Hitlergroet gebracht.

De 21-jarige verdachte bekende onder meer vernielingen aan onder meer autos in zijn woonwijk en diverse fietsendiefstallen en diefstal van onder meer een Mariabeeld. De rijwielen werden na gebruik her en der gedumpt. De man was met anderen ook betrokken bij de diefstal van een bioscoopfilm. Deze rolprent lag op de trap van de plaatselijke bioscoop klaar voor een distributeur. De film, ter waarde van 2500 euro, werd in het kanaal gesmeten. De man lichtte ook diverse keren een supermarkt op door zogenaamd lege kratten bier in te leveren en aanspraak te maken op het statiegeld. Bij die supermarkt werden vernielingen aangericht. De Kanaalster was ook bij een diefstal van gasflessen bij een gemeentewerkplaats aanwezig.

De man was eveneens mede verantwoordelijk voor het bekladden van openbare voorzieningen met hakenkruizen, SS-tekens en
rechts-extremistische kreten. Ook in de slaapkamer van de verdachte in zijn ouderlijke woning werden afbeeldingen voorzien van rechts-extremistische uitingen aangetroffen. De man gaf in de verhoren geen duidelijke verklaring voor zijn rechts-extremistisch voorkeur. Hij kon evenmin aangeven waarom hij de andere zaken had uitgehaald.

Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond. Nieuwe arrestaties zijn niet uitgesloten. De politie heeft de indruk dat met het onderzoek de rust in de woonwijken grotendeels is teruggekeerd.