Gemeente Zwolle

Gezocht Stadsdichter

Werving nieuwe Stadsdichter

Zwolle is op zoek naar een nieuwe Stadsdichter. De Zwolse Stadsdichter brengt poëzie dichterbij de mensen en zorgt dat zij op een andere manier stilstaan bij belangrijke gebeurtenissen in de stad Zwolle.

Functie

De Stadsdichter reageert met poëzie op gebeurtenissen en ontwikkelingen in de stad. Een Stadsdichter maakt gedichten over de stad Zwolle of over actuele zaken die de stad raken. De gedichten worden voorgedragen bij speciale gelegenheden. Daarnaast initieert en organiseert de Stadsdichter andere activiteiten die poëzie dichterbij de mensen brengt. De stadsdichter heeft een onafhankelijke positie. Daarmee kan hij of zij enerzijds het gezicht van de gemeente zijn voor de bevolking, maar anderzijds ook de stem van de bevolking richting de gemeente. De stadsdichter is zelf aansprakelijk voor zijn / haar gedichten en optredens. De stadsgedichten worden eigendom van de Gemeente Zwolle en worden onder andere gepubliceerd op de gemeentepagina in De Peperbus en op de gemeentelijke website.

Criteria

De Stadsdichter van Zwolle:

* is bereid om twee jaar lang invulling te geven aan het Stadsdichterschap;

* heeft poëtische kwaliteiten en een sterke, aantoonbare betrokkenheid bij het dagelijks leven in Zwolle;
* heeft aantoonbare ervaring met het schrijven en voordragen van gedichten;

* maakt jaarlijks tien tot twaalf stadsgedichten bij actuele gebeurtenissen en hoogte- en dieptepunten binnen de gemeente zowel in opdracht als op eigen initiatief (deels gekoppeld aan een voordracht);

* doet afstand van de auteursrechten op deze stadsgedichten;
* is in staat een eigen kleur te geven aan het Stadsdichterschap

Procedure

Een jury bestaande uit zes personen die allemaal affiniteit hebben met poëzie en literatuur, beoordeelt de sollicitaties. Uit alle sollicitaties nodigt de jury een aantal kandidaten uit voor een gesprek op 25 maart 2009. Op basis van deze gesprekken selecteert de jury drie genomineerden die in aanmerking komen voor het Stadsdichterschap. Het college van burgemeester en wethouders stelt op basis van het oordeel van de jury de nieuwe Stadsdichter aan. In een feestelijke, openbare bijeenkomst op 16 april 2009 wordt de nieuwe Stadsdichter bekendgemaakt. De Stadsdichter wordt aangesteld voor een periode van twee jaar en ontvangt een vergoeding van EUR 5.000,- bruto per jaar. De Stadsdichter komt niet in dienst van de Gemeente Zwolle.

Sollicitatie

Sollicitaties naar het Stadsdichterschap dienen vóór vrijdag 13 maart 2009 in het bezit te zijn van de gemeente. De sollicitatie dient vergezeld te gaan met een schriftelijke motivatie, een curriculum vitae, een lijst met eventuele publicaties / optredens en een recent stadsgedicht. Het stadsgedicht is een al dan niet speciaal gemaakt gedicht met betrekking tot de stad Zwolle.

Sollicitatie sturen naar: gemeente Zwolle, college van B&W, o.v.v. Stadsdichter, postbus 10007, 8000 GA Zwolle.

Er zal zorgvuldig worden omgegaan met de ingediende stukken. De toegezonden stukken komen in bezit van de gemeente Zwolle en worden niet teruggestuurd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. M. de Haan (038) 498 33 73.

Bron: communicatie
Datum van 23-01-2009 tot 25-03-2009