Topsalarissen corporaties fors gestegen

30/01/2009 10:39

De Nederlandse Woonbond

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) blijkt dat minstens 110 bestuurders en directieleden van woningcorporaties in 2007 meer verdienden dan de zogeheten 'Balkenendenorm' van 169.000 euro. De Woonbond vindt dat niet acceptabel en wil dat de Balkenendenorm het wettelijk maximum wordt. De 25 best verdienende corporatiebestuurders zagen hun inkomen in 2007 met 6,3% stijgen ten opzichte van 2006.

In november discussieerde de Tweede Kamer uitvoerig over de topinkomens in de (semi-)publieke sector. De Kamer is daarbij vertrouwelijk geïnformeerd door minister Van der Laan over de bezoldiging van (gewezen) bestuurders en commissarissen bij woningcorporaties in 2007. De Woonbond heeft, met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), verzocht om een kopie van de documenten die aan de Kamer zijn verstrekt. De minister van WWI weigert echter deze informatie aan de Woonbond ter beschikking te stellen. Het is onduidelijk of het medio december door BZK-minister Ter Horst gepubliceerde overzicht dezelfde salarisgegevens bevat als waarover de Tweede Kamer sinds november beschikt. De Woonbond is daarom eind december een juridische procedure gestart om van WWI-minister Van der Laan deze informatie over de topinkomens bij corporaties alsnog te krijgen.

Recente informatie en ontwikkelingen vergroten alleen maar het belang dat de Woonbond heeft bij het ter beschikking krijgen van de gevraagde informatie. Uit de medio december verschenen rapportage topinkomens publieke en semi-publieke sector 2007 van het ministerie van BZK blijkt dat ruim 110 functionarissen bij woningcorporaties een hoger salaris heb-ben dan het premier-/ministerssalaris van 169.000 euro. Bovendien zijn in de Tweede Kamer vlak voor het kerstreces twee belangrijke moties aangenomen, waarin de regering wordt verzocht de topsalarissen in de corporatiesector aan een wettelijk maximum op basis van de Balkenendenorm te binden.

De Woonbond is het daarmee eens. Woonbonddirecteur Ronald Paping: 'De topsalarissen zijn nu veel te hoog, zeker in relatie tot de primaire maatschappelijke doelstelling van woningcorporaties: huisvesting bieden voor mensen met een smalle beurs. Er is bovendien geen commerciële concurrentie, zoals in de marktsector.' De Woonbond stelt vast dat de interne Aedesrichtlijn voor topsalarissen, op basis van het advies van de commissie Izeboud, niet leidt tot matiging. Uit de top-25 die is opgesteld blijkt dat de salarissen fors blijven stijgen. Paping: 'Wij vinden daarom dat de Balkenendenorm het wettelijke maximum moet zijn.'

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.woonbond.nl