Gemeente Leeuwarderadeel


Middelsee Gemeenten bundelen taken

30-01-2009 10:31

De vier colleges van de Middelsee Gemeenten hebben deze week in hun speciale conferentie besloten, om op zeven taakgebieden de krachten verder te bundelen. Taken die nu door elke gemeente afzonderlijk worden uitgevoerd, zoals ICT, worden gebundeld en bij één van de gemeenten ondergebracht. Die gemeente voert deze taak vervolgens uit voor alle vier de gemeenten. Op die manier kan er doelmatiger en efficiënter worden gewerkt.

Naast ICT gaat het om de taakvelden inkoop, personeelszaken, sport, financieel beheer, rampenbestrijding en integrale veiligheidszorg. De colleges van B&W hebben daarnaast besloten, dat er één Centrum voor Jeugd en Gezin Middelsee komt. Dit centrum zal in 2011 operationeel zijn. Bekeken wordt nog of ook op dit beleidsterrein verdere samenwerking tussen de betrokken ambtenaren mogelijk is.

Met dit model is al de nodige ervaring opgedaan. Zo beschikken de Middelsee Gemeenten sinds 2007 over een gezamenlijk bureau Handhaving, dat op dezelfde manier werkt. De gemeente het Bildt voert deze taak voor de vier gemeenten uit.

Voor de samenwerking op ICT-gebied is al op het model vooruit gelopen. Afgelopen week hebben Middelsee Gemeenten één centraal ICT-serverpark in het gemeentehuis van Menaldumadeel in gebruik genomen. Uitgangspunt bij de samenwerking is, dat burgers voor alle diensten gewoon met hun eigen gemeente te maken blijven houden.

Afgelopen jaar heeft een onderzoeksbureau onderzocht op welke onderdelen intensivering van de samenwerking tussen de Middelsee Gemeenten mogelijk zou zijn. Bij dit onderzoek zijn medewerkers van de vier organisaties betrokken. De gemeentesecretarissen hebben daarop een advies geschreven, wat de vier colleges deze week grotendeels hebben overgenomen. Middelsee Gemeenten hanteert een dynamisch-organisch groeimodel. Dit betekent dat de samenwerking van onderop groeit en steeds steviger wordt. Middelsee Gemeenten werken sinds 2004 samen op praktisch-uitvoeringsniveau. De gemeenten blijven beleidsmatig zelfstandig. De gemeenteraden maken hun eigen keuzes.

Middelsee Gemeenten verwacht met haar aanpak vele duizenden euro's te kunnen besparen, efficiënter te kunnen werken en een goede kwaliteit van diensten te kunnen blijven bieden. Voordat de colleges hun ambitieuze samenwerkingsplannen voortzetten zullen zij zich in februari en maart laten adviseren door de vier ondernemingsraden. Daarna volgt bespreking met de gemeenteraden.

---