Gemeente Steenbergen

Uiterlijk 1 april 2009 minder regels voor bedrijven en organisaties

Ruim dertig gemeentelijke vergunningen voor ondernemers en organisatoren van festiviteiten worden afgeschaft of drastisch vereenvoudigd. Samen met 13 andere West-Brabantse gemeenten en Tholen zal Steenbergen dit voor april 2009 realiseren.

Burgemeester en wethouders hebben als eerste aanzet daarvoor aan de raad voorgesteld om de APV, de algemene plaatselijke verordening, te wijzigen. Vereenvoudigingen worden doorgevoerd voor 19 vergunningen en nog eens 10 andere vergunningstelsels worden afgeschaft of omgezet in algemene regels. Op basis van landelijke regelgeving worden aanpassingen doorgevoerd in 3 soorten vergunningen. Het is de bedoeling dat na 1 april 2009 in de 15 samenwerkende gemeenten overal dezelfde, vereenvoudigde, algemene plaatselijke verordening (APV) is ingevoerd en dat alle gemeenten straks werken met dezelfde (elektronische) formulieren.

Als de raad op 5 maart 2009 besluit de voorgestelde APV vast te stellen, is de grootste stap in de richting van deze vereenvoudiging gezet. Kort daarna zal het college nog enkele uitvoeringsbesluiten nemen die dan op 1 april ingaan.

Resultaat van deze operatie is dat het aantal vergunningen dat door de gemeente wordt verstrekt met een derde zal afnemen en de zogenaamde administratieve lasten voor het bedrijfsleven en voor organisatoren van allerlei evenementen met meer dan de helft. Met `administratieve lasten' is bedoeld de tijd die een ondernemer of organisator kwijt is met het aanvragen van vergunningen en alles wat daar bij komt, uitgedrukt in geld.

Vergunningen die komen te vervallen zijn onder andere nu nog nodig voor het hebben van een alarminstallatie of voor het houden van een braderie. Ook kermisvergunningen en reclamevergunningen komen te vervallen. In veel gevallen zal ook geen vergunning meer nodig zijn om openbare gemeentegrond te gebruiken voor andere zaken dan waarvoor die grond bedoeld is, bijvoorbeeld voor het hebben van een winkeluitstalling. Vereenvoudigingen komen er onder andere voor de standplaatsvergunningen, evenementenvergunningen en inritvergunningen.