Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z01429 / 2080910910

Vragen van het lid Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over de naleving van de kwaliteitsnormen voor gastouderbureaus. (Ingezonden 29 januari 2009)


1
Herinnert u zich de uitzending van Tros Radar 1) waarin gastouderbureaus werden getoond die zeer veel geld verdienden aan het bemiddelen tussen ouders en gastouders terwijl ze daarbij totaal geen oog hadden voor kwaliteitsaspecten?


2
Heeft u onderzocht of de situatie rond gastouderbureaus inmiddels is verbeterd sinds het nieuwe convenant `kwaliteit kinderopvang'? Zo ja, heeft de aanscherping van normen geleid tot meer `bonafide' gastouderbureaus die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan en gastouders aan kwaliteitscriteria houden? Zo nee, wilt u dit alsnog onderzoeken?


3
Op welke wijze houden gemeenten toezicht op de naleving van de nieuwe kwaliteitsnormen door gastouderbureaus? Is een protocol opgesteld aan de hand waarvan op ieder gastouderbureau op soortgelijke wijze toezicht wordt gehouden?


4
Kan het voorkomen dat sommige gastouderbureaus zich wel aan de nieuwe normen houden door cursussen aan te bieden aan gastouders, terwijl andere gastouderbureaus dit niet doen? Zo ja, deelt u de mening dat hierdoor oneerlijke concurrentie optreedt en de welwillende gastouderbureaus de dupe worden?


5
Kunt u toezeggen na te zullen gaan in welke mate de kwaliteitsnormen in de gastouderopvang momenteel worden nageleefd en indien nodig gemeenten aansporen strenger toezicht te houden op de naleving van de kwaliteitsnormen, opdat een meer eerlijke en duidelijke situatie ontstaat voor de gastouderbureaus? Zo nee, waarom niet?


1) Tros Radar, 21 april 2008