Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De heer M. Van Engelshoven-Huls
Gedeputeerde provincie Zuid-Holland
Postbus 90602
2509 LP DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk
14 januari 2009 DK/I&I/93575

Onderwerp
annulering ondertekening cultuurconvenanten
Geachte heer Van Engelshoven-Huls,
Op 13 januari 2009 stond de feestelijke ondertekening van de convenanten gepland. Tijdens het bestuurlijk overleg van 15 december gaf de IPO-delegatie aan dat zij twijfels hadden bij het ondertekenen van de convenanten; er moest sprake zijn van een duidelijke meerwaarde. De bedoelde meerwaarde zou met name liggen in het opnemen van thema's die de afspraken over afzonderlijke instellingen overstijgen. Kort na het bestuurlijk overleg heeft het IPO aangegeven niet te willen tekenen waarna twijfels ontstonden binnen de VNG. Op grond van deze informatie ben ik tot de conclusie gekomen dat het nu niet opportuun is tot ondertekening van de cultuurconvenanten over te gaan.

Wel waren alle betrokken overheden voorstander van het handhaven van de reeds overeengekomen afspraken op instellingenniveau. Daarom stel ik voor om deze afspraken op te nemen in een aparte brief en deze bestuurlijk te bekrachtigen. Dit zal ambtelijk worden voorbereid. Hierna zal de directeur generaal voor Cultuur en Media, mevrouw Van Kranendonk de betrokken instellingen schriftelijk informeren.

In hetzelfde bestuurlijk overleg hebben het IPO, de VNG en ik de afspraak gemaakt om een beleidsagenda voor de komende jaren op te stellen en deze te bespreken in het bestuurlijk overleg van maart 2009. Ik hoop en vertrouw erop dat we in dat kader kunnen komen tot afspraken over de gemeenschappelijke beleidsthema's. Ik van mijn kant ben daar in ieder geval toe bereid. In dit proces is er vanzelfsprekend ook ruimte om van gedachten te wisselen over het verloop van het convenantproces.

Met vriendelijke groet,
de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Brief CC aan: delegatieleider IPO, de heer H. van Waveren, gedeputeerde provincie Zeeland, p/a IPO delegatieleider VNG, de heer A.A.M. Brok, burgemeester Sneek, p/a VNG Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl