Gemeente Diemen


Gemeenteraad met tegenzin akkoord met overeenkomst wegverbreding

Tevredenheid over maatregelen tegen geluidsoverlast, maar teleurstelling over maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit. De gemeenteraad van Diemen heeft met tegenzin ingestemd met ondertekening van de overeenkomst over de inpassing van de verbrede snelwegen rond Diemen, die minister Eurlings de gemeente onlangs voorlegde. De raad is tevreden over de maatregelen die tegen geluidsoverlast worden genomen, maar teleurgesteld over de maatregelen voor verbetering van de luchtkwaliteit. De raad van Diemen dringt dan ook sterk aan op verdere verbeteringen op dat gebied. Dat de raad nu toch heeft ingestemd, komt doordat de gemeente een constructieve gesprekspartner wil blijven voor het snelwegendossier. En ook bij andere rijksplannen wil Diemen over duurzame en toekomstbestendige inpassing mee blijven praten.

De gemeente Diemen heeft zich de afgelopen maanden samen met de bevolking sterk gemaakt voor betere inpassing van de verbreding van de snelwegen rond Diemen. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat is daar plannen voor aan het ontwikkelen. In de voorgelegde overeenkomst ziet de gemeenteraad duidelijke verbeteringen op het gebied van geluidsbelasting. Dat wil de raad in ieder geval vastleggen. Voor wat betreft de luchtkwaliteit oordeelde de raad minder positief. Minister Eurlings vond de door Diemen gewenste overkapping niet haalbaar. De gemeenteraad had graag nu al betere afspraken gemaakt over verbetering van de luchtkwaliteit en sprak de wens uit bij de verdere uitwerking van de plannen de hoogste prioriteit te geven aan verbetering van de luchtkwaliteit rond het dorp en daarbij innovatieve toepassingen van energiewinning of luchtzuivering te stimuleren. Verder wil de raad waarborgen inbouwen voor het geval limieten voor luchtkwaliteit worden overschreden. Om deze zaken in samenwerking te bereiken gaf de raad nu dus met tegenzin haar akkoord voor ondertekening.

Inpassingswensen
De raad van Diemen constateerde verder dat er in de nabije toekomst nog andere dossiers op de agenda komen, waarbij Diemen stevige inpassingswensen heeft. Het gaat dan om de toekomstige verbreding van de sporen tussen Almere en Amsterdam en tussen Almere en Schiphol en de eventuele aanleg van een IJmeerverbinding. Om bij die plannen ook een goede inpassing voor Diemen te bereiken wil de raad als constructieve gesprekspartner aan tafel blijven zitten. Ook om die redenen gaf de gemeenteraad de wethouder groen licht om de overeenkomst met minister Eurlings namens Diemen te ondertekenen.
---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---