Provincie Overijssel

Koos Geerds eerste provinciedichter van Nederland

Voor een periode van twee jaar is de kersverse provinciale dichter de belangrijkste ambassadeur van poëzie in Overijssel. Het idee voor het aanstellen van een provinciedichter is afkomstig van Overijssels gedeputeerde Dick Buursink. Hij kreeg dan ook donderdag in het Huis van Cultuur en Bestuur te Nijverdal zelf de eer toebedeeld om Koos Geerds te benoemen tot Dichter bij Overijssel. Geerds is voorgedragen in opdracht van de Overijsselse Bibliotheken door een overleg tussen medewerkers van de gedeputeerde en de Stichting Literaire Wandelingen Overijssel.

Minimaal zes gedichten per jaar
De provinciedichter schrijft minimaal zes gedichten per jaar over de provincie Overijssel. Deze gedichten kunnen bijvoorbeeld actueel nieuws in de provincie op ludieke wijze, of juist kritisch of op vervreemdende wijze belichten. Ook opvallende aspecten van het leven in de provincie kunnen de Dichter bij Overijssel inspireren tot het maken van een gedicht. Het is de bedoeling dat de gedichten vervolgens worden voorgedragen bij officiële gebeurtenissen in de provincie zoals huldigingen, manifestaties en openingen. Ook krijgen de gedichten een plek op de provinciale website. Aan het einde van Geerds' dichterschap worden alle gedichten in een bundel verzameld.

Grote promotionele waarde
Het idee voor een provinciaal dichterschap is afgeleid van populaire dichterschappen als stadsdichters en de Dichter des Vaderlands. De provinciedichter zorgt ervoor dat poëzie op een aansprekende wijze wereldkundig wordt gebracht en betrekt tegelijkertijd met zijn gedichten inwoners bij de Overijsselse samenleving.

Geen dag zonder gedicht
De benoeming van Geerds vormde donderdag het feestelijke slotakkoord van de officiële presentatie van 'Geen dag zonder gedicht, 365 gedichten uit Overijssel'. Deze bundel met gedichten en foto's in de vorm van een jaarkalender geeft een prachtig beeld van de provincie. Het eerste exemplaar is tijdens de presentatie overhandigd aan de Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, mr. G.J. Jansen. Deze presentatie is een samenwerkingsproject van:Waanders Uitgevers, Provincie Overijssel, Overijsselse Bibliotheken, Stichting LiteraireWandelingen Overijssel en het Prins Bernhard Cultuurfonds.