Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU-ministers pleiten voor openstellen grenzen Gaza

30 jan 2009 | 'De schade die duizend Gazaanse boeren hebben geleden als gevolg van de Israëlische militaire operatie is naar schatting zeven miljoen euro.' Dat zei minister Koenders tegen zijn EU-collega's op de Informele Ontwikkelingsraad in Praag. Deze boeren nemen deel aan een door de Nederlandse regering gefinancierd ontwikkelingsprogramma.

'De kwetsbare Gazaanse landbouwsector heeft tijdens de drie weken durende oorlog een zware klap gehad', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Landbouwgrond is vervuild en kan niet meer worden bewerkt omdat er munitie ligt die niet ontploft is. Kassen, irrigatiesystemen en opslagplaatsen zijn deels vernield en er is veel schade aangericht aan gewassen. Gebouwen van lokale ontwikkelingsorganisaties zijn zwaar beschadigd. Computers, printers en faxen zijn onklaar gemaakt tijdens de oorlog. Minister Koenders zal hierover contact opnemen met de Israëlische autoriteiten.

Uit een eerste inventarisatie van de Palestijnse landbouworganisatie PARC blijkt dat bijna tweederde van de bloemenoogst verloren is gegaan. Meer dan twee miljoen anjers, die op de veiling van Aalsmeer zouden worden verhandeld, konden niet worden verkocht. Dat laatste gold ook voor de helft van de aardbeien- en tomatenoogst. Ondanks diplomatieke inspanningen van Nederland zijn er na het staakt het vuren nog geen landbouwproducten uit Gaza uitgevoerd. Op de Informele Ontwikkelingsraad in Praag is gepleit voor het openstellen van de grenzen voor alle goederen. 'De im- en export moet weer op gang komen om de Gazaanse bevolking weer een perspectief te bieden', aldus Koenders.

De EU-ministers constateerden dat de humanitaire hulpverlening aan Gaza veel te moeizaam op gang komt. De Israëlische regering laat te weinig vrachtwagens toe en niet alle hulpgoederen, zoals medische apparatuur, cement en andere bouwmaterialen kunnen worden ingevoerd. Procedures voor toelating van internationale hulpverleners nemen teveel tijd in beslag. Daarnaast is er nauwelijks contant geld meer in de Gaza-strook, waardoor de lokale economie is stil gevallen. De Europese ministers doen een krachtig beroep op de Israëlische regering om mee te werken aan het welslagen van de humanitaire hulpoperatie aan Gaza, waartoe VN secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen.

Gisteren lanceerde de VN een oproep aan de internationale gemeenschap van ruim zeshonderd miljoen dollar voor Gaza. Er zal op korte termijn een donorconferentie worden georganiseerd. Hulp voor de wederopbouw van Gaza staat dan ook op de agenda. Er dienen volgens de EU-ministers echter voorwaarden verbonden te worden aan deze structurele hulp, zoals bijvoorbeeld een permanent staakt het vuren en het openstellen van de grenzen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl