Dienstenbond CNV

Nieuws

30 januari 2009

Freelance camera- en geluidsmensen luiden noodklok

Freelance camera- en geluidsmensen luidden gisteravond tijdens een bijeenkomst van CNV Dienstenbond in Hilversum de noodklok. Hun arbeidsvoorwaarden zijn al jaren zo belabberd, dat het slechts hun liefde voor het vak is die hen nog drijft het werk te doen.

"Men wil graag kwaliteit blijven leveren, maar dat wordt met de huidige arbeidsvoorwaarden steeds moeilijker", beaamt bestuurder Peter Bloemendaal van CNV Dienstenbond, die de avond op verzoek van de beroepsgroep zelf organiseerde.Tijdens de bijeenkomst inventariseerden de aanwezigen de belangrijkste pijnpunten. Met kop en schouders steekt de beloning er bovenuit. Peter Bloemendaal: "En terecht. Als je ziet wat deze mensen per uur krijgen, dan moet je jezelf wel een slag in de rondte werken om nog enigszins het hoofd boven water houden." Het uurloon voor de 'gemiddelde' cameraman/vrouw staat op 35 euro en voor een geluidsman of -vrouw zelfs op 25 euro. Daar moeten alle sociale lasten en premies nog vanaf. Dan blijft er echt een schijntje over. Bloemendaal: "De beloning is zelfs jarenlang niet geïndexeerd. Maak je een vergelijk met andere ZZP'ers, dan is het loon om te huilen zo slecht!"

Maar niet alleen het loon moet worden verbeterd. Er is grote ontevredenheid over de overurenregeling. Voor een weekend- of nachtdienst wordt niets extra's betaald. Daarnaast laat de uitbetaling vaak veel te lang op zich wachten en worden klussen nog weleens op het allerlaatste moment afgebeld, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. (Lunch)pauzes worden vaak niet gehonoreerd. Schade op materialen tijdens de klus wordt geregeld verhaald op de freelancer, waar de apparatuur verzekerd is of in ieder geval dient te zijn.

Het laat zich raden dat de stemming over de meeste facilitaire bedrijven, waar men veelal voor werkt, ronduit slecht is. Daarbij komt dat de beroepsgroep zich vaak tegen elkaar uitgespeeld voelt. Niet akkoord gaan met de voorwaarden is je werk verspelen aan een ander. Daarbij hanteren de facilitaire bedrijven ook nog eens allemaal dezelfde lage tarieven (prijsafspraken?) en verdient een goede en ervaren kracht hetzelfde als een starter. Individueel durven de freelancers geen vuist te maken. De kans is groot dat je je werk verliest. Bloemendaal: "Tekenend hiervoor is dat ik niemand bereid kan vinden om op persoonlijke titel iets te roepen in de media!"

Tijd dus dat de krachten gebundeld worden. CNV Dienstenbond wil met steun van zijn nieuwe leden in de komende cao-periode de misstanden aanpakken. Er wordt een kerngroep geformeerd, die geregeld overlegt met de bestuurder over aanpak en voortgang.

Hoofddorp, 30 januari 2009