Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Ter Horst overlegt met VNG over richtlijnen gebruik Mosquito

29 januari 2009

Mosquito

Minister Ter Horst gaat met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen of zij wil komen tot een richtlijn voor het gebruik van de Mosquito. Dat zei ze op woensdag 28 januari na een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

De Mosquito is een apparaatje dat een voor jongeren hinderlijke zoemtoon verspreidt met als doel (overlastgevende) jongeren van hangplaatsen te verwijderen. Begin december stuurde de minister na kamervragen een notitie naar de Tweede Kamer. Deze notitie bevat de uitkomsten van een juridische verkenning naar de inzet van het instrument. Hieruit blijkt dat alleen een rechtszaak uitsluitsel kan geven of de Mosquito in strijd is met de Grondwet.

De minister vindt de inzet van de Mosquito niet nodig en niet wenselijk en ze wil gemeenten hiertoe niet aanmoedigen. Ze vindt dat het gemeentebestuur voor de bestrijding van overlast andere instrumenten ter beschikking heeft. Ze wil daarom geen wettelijke regeling opstellen die het gebruik van de Mosquito mogelijk maakt. Gemeenten kunnen aan de hand van de juridische verkenning beoordelen of zij het gebruik van Mosquito's willen handhaven. Wel zal de minister met de VNG overleggen of zij wil komen tot een richtlijn voor het gebruik van de Mosquito.

De Tweede Kamer is verdeeld over de inzet van de Mosquito en heeft verzocht om een plenaire bespreking om moties te kunnen indienen. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Brief aan de Tweede Kamer over beleidsreactie inzet Mosquito
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties