Gemeente Brummen


Raad benoemt wethouder: mevrouw Aartsen-Den Harder

(Oorspronkelijke publicatie datum: 30-01-2009)

Mevrouw Aartsen ontvangt de felicitaties van burgemeester Joosten

Sinds gisteravond bestaat het college van B&W in Brummen uit een burgemeester en vier wethouders. De gemeenteraad heeft namelijk mevrouw M. Aartsen-Den Harder uit Vorden benoemd als wethouder. Haar benoeming houdt verband met de ernstige ziekte van CDA-wethouder Dick ter Maat. Om de benoeming mogelijk te maken besloot de gemeenteraad unaniem de huidige formatie van 3,0 fte wethouders uit te breiden naar 3,8.

Wethouder Dick ter Maat is vanaf half oktober 2008 ziek. Inmiddels is duidelijk geworden dat de ziekte dermate ernstig is dat de CDA-wethouder niet op korte termijn zijn werkzaamheden kan hervatten. Met benoeming van mevrouw Aartsen komt er een eind aan de vervangingsregeling van de afgelopen vier maanden, waarbij de drie overige collegeleden de portefeuilles van wethouder Ter Maat waarnamen. Met de benoeming van mevrouw Aartsen-Den Harder is het CDA de komende periode weer feitelijk vertegenwoordigd in het college en kan het daarmee samen met coalitiepartner PvdA het coalitieakkoord uitvoeren.

Mevrouw Aartsen heeft een lange staat van dienst als het gaat om politieke, bestuurlijke en maatschappelijke functies. Zij is woonachtig in Vorden waar zij 17 jaar politiek actief was. Onder andere als raadslid, fractievoorzitter en van 1989 tot 1998 als wethouder. Daarnaast vervulde zij de rol van voorzitter van CDA afdeling Vorden en later als vice-voorzitter van het CDA afdeling Bronckhorst. Vanaf 1999 is zij lid van de statenfractie van het CDA in de provincie Gelderland. Zij was daar in de vorige periode vice-voorzitter van de fractie. Op dit moment vervult zij de functie van vice-voorzitter van Provinciale Staten. Na haar benoeming liet zij de gemeenteraad weten dat zij de komende periode met veel inzet haar bijdrage wil leveren aan het besturen van de gemeente Brummen. Ik ken wethouder Dick ter Maat al lange tijd en het doet mij goed dat hij achter mijn benoeming staat, liet ze weten. Ook liet ze weten dat zij een aantal andere nevenactiviteiten die zij vervult op een lager pitje zal zetten. Dit om in de komende periode haar rol als wethouder ook volledig te kunnen waarmaken. De gemeenteraad verleende haar ontheffing van de eis dat een wethouder woonachtig moet zijn in de betreffende gemeente.

Overige besluiten gemeenteraad
Naast de benoeming van mevrouw Aartsen als wethouder nam de gemeenteraad nog vier andere besluiten. Zo nam de raad een voorbereidingsbesluit voor het perceel Breestraat 2 in Empe, werd de wijzigingsverordening voor het leerlingenvervoer vastgesteld en stelde de gemeenteraad de vraagstelling rondom het door de raad gewenste scenario-onderzoek voor het nieuwe gemeentehuis vast. Ook werd een besluit genomen over het programma van eisen voor de aanbesteding van een accountant voor de gemeente.