Vlaamse Overheid

preventielandschap

Minister Heeren reorganiseert Vlaams preventielandschap

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 30 januari 2009

Vrijdag 30 januari keurde de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren het besluit goed dat de opdrachten, de subsidiëring en de werkgebieden van de LOGO's (locoregionaal gezondheidsoverleg voor preventie) regelt. LOGO's zijn de Vlaamse preventienetwerken die in samenwerking met de lokale partners (o.a. gemeentebesturen, OCMW's, zorgverstrekkers, CLB's, bedrijfsgezondheidsdiensten, ziekenfondsen, Kind & Gezin) de uitvoering van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid moeten helpen waarmaken.

Hun hoofdopdracht bestaat erin uitvoering en invulling te geven aan de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen (over vaccinaties, borstkankeropsporing, middelengebruik (tabak, alcohol en illegale drugs), voeding en beweging, ongevallenpreventie en preventie van depressie en zelfdoding) samen met hun partners.

Sinds 1998 bestaan er 26 LOGO's in Vlaanderen. Ze hebben echter geen decretale basis. Daar komt nu dus verandering in. Het aantal LOGO's wordt geschoeid op de leest van het zorgregiodecreet en wordt teruggebracht van 26 naar 15 (14 in Vlaanderen en 1 in Brussel). In elk regionaalstedelijk gebied zal vanaf begin 2010 een LOGO werkzaam zijn. De preventiesector heeft dus een klein jaar tijd om zich om te vormen en aan te passen aan de nieuwe regelgeving.

Interessant is dat in Vlaanderen de werkgebieden van een SEL (Samenwerkinginitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg) en van een LOGO (Locoregionaal gezondheidsoverleg voor preventie) vanaf 2010 zullen samenvallen. Dat opent perspectieven voor een nauwere samenwerking tussen eerstelijn en preventie, wat trouwens ook gestimuleerd wordt in de nieuwe regelgeving.

Minister Heeren en de Vlaamse Regering voorzien 552 000 euro extra voor de 15 nieuwe LOGO's. Dat brengt het totale budget vanaf 2010 op 4.300.000 euro.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be