Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten maken zich grote zorgen over de situatie bij Meavita: Eerste prioriteit ligt bij continuïteit van de zorg

30.01.2009

Gemeenten die diensten afnemen bij Meavita maken zich grote zorgen over de continuïteit van de zorg, huishoudelijke hulp, Jeugdgezondheidszorg en Algemeen Maatschappelijk Werk. De prioriteit ligt allereerst op het veilig stellen van deze hulp. Meavita Nederland is één van de grootste zorgorganisaties in Nederland en heeft te maken met toenemende financiële problemen.
Verantwoordelijk Staatssecretaris Bussemaker heeft de Tweede Kamer hier gisteren over ingelicht.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de betrokken gemeenten zijn laat door de staatssecretaris betrokken in het proces. Ook de informatievoorziening is niet optimaal. Gemeenten en VNG beraden zich nu op de actuele situatie, die zeer ingewikkeld is. Daartoe wordt dezer dagen intensief overleg gevoerd. De gemeenten concentreren zich daarbij op de vraag hoe de zorgverlening binnen de Wmo-huishoudelijke hulp, de Jeugdgezondheidszorg en het Algemeen Maatschappelijk Werk zonder negatieve gevolgen voor de cliënten kan worden voortgezet. Over de definitieve oplossingsrichting is nog niets te zeggen, gezien de vele onzekerheden die er nu nog zijn.

Wel is duidelijk geworden dat indien zorgleveranciers in problemen komen, voor de AWBZ-kant wel financiële vangnetten geregeld zijn, maar bij de Wmo-voorzieningen niet. Het gaat hier om vele duizenden hulpen in de huishouding, maatschappelijk werkenden en verzorgenden en enkele tienduizenden zorgvragers. Ook lopen de betreffende gemeenten een groot financieel risico. Het ministerie heeft tot nog toe aangegeven geen financiële ondersteuning te willen geven voor de Wmo-activiteiten.