Meer tekenaars en projectleiders naar de architectenbureaus

30/01/2009 12:56

COP

De Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) heeft in opdracht van cao-partijen twee onderzoeken laten uitvoeren. De sociale partners willen de architectenbureaus ondersteunen in het onder alle omstandigheden goed functioneren en in duurzaam aantrekkelijk werkgeverschap. Basis & Beleid Organisatie-adviseurs en/of IVA beleidsonderzoek en advies hebben de onderzoeken verricht.

Onderzoek: Attractiviteit nu en in de toekomst

De belangrijkste conclusie uit het 'Arbeidsmarktonderzoek architectenbranche' is dat architectenbureaus te maken kunnen krijgen met personele tekorten aan vooral tekenaars en projectleiders. Ook heeft het huidige personeel wensen voor meer doorgroeikansen en ontwikkelingsmogelijkheden. Met de huidige vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt is het nodig te investeren in instroom en goed personeelsbeleid. Aan het onderzoek hebben 100 werkgevers en 400 werknemers meegedaan.

Onderzoek: Levensfasebewust personeelsbeleid.

De belangrijkste conclusie uit het 'Onderzoek levensfasebewust personeelsbeleid' is dat architectenbureaus niet echt bekend zijn met het voeren van levensfasebewust personeelsbeleid. Ze herkennen wel dat personeel per levensfase wensen heeft maar voeren onvoldoende duurzaam personeelsbeleid op dit vlak.

Quote

SFA-voorzitter Hans de Keijzer: 'We prijzen ons gelukkig met een branche waarin het personeel met plezier werkt en ook professionals uit het buitenland aantrekt. Toch gaan in de toekomst personele tekorten ontstaan. Studenten en opleidingen hebben een beperkt beeld van de functies op architectenbureaus. En opleidingen en bureaus sluiten te weinig op elkaar aan. Om dat allemaal te verbeteren gaat de SFA het onderwijs een Beroepenanalyse van alle functies aanbieden zodat we altijd voldoende en beter opgeleide medewerkers aantrekken.

Een ander aandachtspunt is dat personeel om door te groeien of om financiële redenen uitstroomt naar andere branches. Om personeel lang te binden aan de branche gaan we de bureaus een scala aan HRM-instrumenten aanbieden. Persoonlijke ontwikkeling, doorgroei en het kunnen blijven combineren van privé en werk zijn daarin de aandachtspunten. Het is belangrijk dat de branche pro-actief omgaat met persoonlijke knelpunten. Dit verder professionaliseren van het personeelsbeleid doen we in nauwe samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten, BNA.'

Uitstroom versus instroom

Vooral studenten en medewerkers van collega-architectenbureaus vormen het arbeidspotentieel voor architectenbureaus. De instroom is lager dan de uitstroom van personeel uit de branche.

Beroepenanalyse

De Beroepenanalyse wordt de basis voor een sterker en intensief contact met het onderwijs. Ook gaat de SFA op basis van die analyse employability-instrumenten en praktijkvoorbeelden van personeelsbeleid verzamelen en verspreiden. Daarmee faciliteert het fonds de branche op het gebied van aantrekkelijk werkgeverschap.

Prettige branche

De medewerkers ervaren de architectenbranche als een prettige werkomgeving door de inhoud, diversiteit en als er een aansluiting op de studie is. Ook de balans tussen werk en privé en de omgang met collega's scoren goed. Medewerkers hechten aan ontwikkelingsmogelijkheden. Als ze vertrekken zijn doorgroeikansen en een hoger salaris de voornaamste redenen.





http://www.architectencao.nl