Gemeente Den Haag

Verbetering verkeersveiligheid Bankastraat

Nog dit jaar wordt het kruispunt van de Bankastraat met de Aletta Jacobsweg aangepast. Ook wordt de rijbaan van de rotonde van het Bankaplein versmald en komt er in de Bankastraat parkeer- en middenbelijning. Bij groot onderhoud in 2010, worden in de gehele Bankastraat in- en uitritconstructies aangelegd. Met deze voorstellen geeft het college van burgemeester en wethouders invulling aan het burgerinitiatief om de Bankastraat veiliger te maken.

Buurtbewoners pleitten in het burgerinitiatief voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in de Bankastraat. Ze vinden dat er te veel sluipverkeer is en de huidige inrichting zou volgens de initiatiefnemers uitnodigen tot hard rijden.
De gemeente heeft inmiddels de verkeerssituatie van de Bankastraat nader bekeken en de voorstellen in het burgerinitiatief onderzocht. Op basis hiervan neemt verkeerswethouder Peter Smit nu maatregelen: Door een aantal voorstellen uit het burgerinitiatief samen met enkele aanvullingen van onze kant ligt er nu een goed plan dat leidt tot een sterke verbetering van de verkeersveiligheid in de Bankastraat.

Op de T-splitsing van de Bankastraat en de dr. Aletta Jacobsweg komt een middennaald. Deze maatregel zorgt ervoor dat de bocht niet meer afgesneden kan worden zodat automobilisten af moeten remmen om van de Aletta Jacobsweg de Bankastraat in te draaien. De rijbaan van de rotonde van het Bankaplein wordt door het vergroten van de middencirkel zodanig versmald dat de snelheid van de autos erdoor afneemt. Er komt belijning van de parkeervakken en een middenlijn op de weg. Door deze optische versmalling is de straat minder uitnodigend om hard te rijden. Verder zorgen andere in- en uitritconstructies ervoor dat de verkeerssituatie overzichtelijker en daarmee veiliger wordt.

Niet alle voorstellen van het burgerinitiatief kunnen worden uitgevoerd. Zo is de Bankastraat te smal om veilige fietsstroken aan te leggen. Ook zou een zebrapad in de situatie van de Bankastraat niet leiden tot een verlaging van de snelheid van het autoverkeer, zo blijkt uit nader onderzoek.