Partij van de Arbeid

Rechten van het kind gaan voor

30-01-2009 01:09

PvdA-kamerlid Bouchibti steunt de conclusie van de commissie 'Veiligheid en Persoonlijke Levenssfeer' om niet moeilijk te doen over het uitwisselen van privacygevoelige informatie bij kindermishandeling. PvdA-kamerlid Bouchibti: 'De rechten van het kind gaan vóór de onaantastbaarheid van de ouders en vóór het recht op privacy.'

Bouchibti schreef een opiniestuk hierover, dat donderdag 29 januari in het Nederlands Dagblad verscheen. Hieronder het volledige artikel:

'Jaarlijks worden tussen de 107.000 en 160.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd. Dat blijkt uit recente studies die in opdracht van de overheid zijn uitgevoerd. Er overlijden ten minste veertig kinderen aan de directe gevolgen van mishandeling.

Geweld tegen kinderen is in strijd met het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Kinderen moeten beschermd worden en hebben recht om op te groeien in een veilige omgeving. Om deze reden sta ik achter de conclusie van de commissie Veiligheid en Persoonlijke Levenssfeer die afgelopen week adviseerde dat 'we met z'n allen niet moeilijk moeten doen over het uitwisselen van privacygevoelige informatie'. Helemaal niet als het om de veiligheid van onze kinderen gaat.

Ondanks een succesvolle campagne tegen kindermishandeling blijft het voor mensen moeilijk om alarm te slaan bij mishandeling. Nog steeds doen veel jeugdhulpverleners, instellingen, organisaties en individuen die betrokken zijn bij kinderen geen melding onder het mom van privacy. Hulpverleners zijn nog steeds meldschuw.

Beroepsgeheim
Om een concreet voorbeeld te noemen: Huisartsen hebben nog steeds grote moeite met het melden van kindermishandeling. In 2006 was slechts circa drie procent van alle meldingen van vermoedelijke kindermishandeling afkomstig van artsen. Veel artsen melden een vermoeden van kindermishandeling niet vanwege het beroepsgeheim. Je scharen achter je beroepsgeheim is onacceptabel. Het is de morele plicht van professionals om bij vermoedens van kindermishandeling melding te doen bij het 'Advies en Meldpunt Kindermishandeling'. Punt uit. De norm moet zijn 'spreken tenzij' in plaats van 'zwijgen tenzij'. Ik begrijp dat professionals dit nog steeds lastig vinden. En ben daarom verheugd met de invoering van de meldcode kindermishandeling.

Zware verwaarlozing, mishandeling en seksueel geweld tegen kinderen mogen we niet toestaan. Als er een serieus vermoeden is dan moet dit onderzocht worden. Het belang van het kind moet altijd het uitgangspunt zijn. Kinderen zijn onze verantwoordelijkheid. Wij met zijn allen hebben de plicht kinderen een veilige omgeving te bieden. De hulpverlening heeft de plicht tijdig en adequaat op te treden bij mishandeling.

Onder kindermishandeling valt uiteraard ook meisjesbesnijdenis. Terecht dat staatssecretaris Bussemaker ouders dwingt een contract te ondertekenen en dreigt met gevangenisstraf als deze besnijdenis plaatsvindt. De Partij van de Arbeid heeft altijd gepleit voor de verplichte meldcode kindermishandeling en die wordt gelukkig landelijk ingevoerd. Alle instellingen en organisaties die met kinderen werken, zijn eind 2010 verplicht met een meldcode te werken. Zo'n code kan kindermishandeling helpen bestrijden. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Ook zijn wij voorstander van het invoeren van de veelbesproken elektronisch kinddossier. Dit zijn belangrijke stappen in de goede richting. Geen doelen op zich maar een middel. Want uiteindelijk zijn het de professionals die moeten samenwerken, oppakken en doorpakken.

Onzichtbaar
Ik sprak een poosje geleden met M. Zij is zestien jaar. Zij is stelselmatig door haar vader in elkaar geslagen. Ook haar moeder was slachtoffer. Op de lagere school is er nog wel enige aandacht voor het meisje. Op school zag men wel dat er iets niet pluis was in het gezin. Toch greep niemand in. Toen M. naar de middelbare school ging werd zij onzichtbaar. Ondanks de blauwe plekken en het feit dat ze vaak afwezig was, zag niemand haar staan. Zij leefde geïsoleerd en wist niet beter dan dat slaan normaal was.

Wij kunnen ons moeilijk voorstellen wat een kind doormaakt als het thuis mishandeld wordt. De realiteit is dat deze kinderen veel schade wordt berokkend en dat het met sommige kinderen nooit meer goed komt. Ouders willen het beste voor hun kinderen. Maar soms lukt dat niet en worden kinderen slachtoffer van hun ouders. De rechten van het kind gaan voor de onaantastbaarheid van de ouders en gaan voor het recht op privacy. Als ouders tekortschieten in de opvoeding kunnen wij niet wegkijken en hebben wij de plicht op te treden!'

Samira Bouchibti is Tweede Kamerlid voor de PvdA