Partij van de Arbeid

'Renteverlagingen moeten ten goede komen aan consument'

30-01-2009 01:30

PvdA Tweede-Kamerlid Paul Tang wil dat banken en verzekeraars duidelijk maken in hoeverre de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank ten goede komen aan consumenten. Tang: 'Klanten mogen niet de dupe worden van de problemen van banken.'

De afgelopen maanden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente voor banken verlaagd. De banken kunnen zo dus zelf goedkoper geld lenen. Die verlaging is bedoeld om de economische groei te stimuleren. Banken en verzekeraars blijken deze renteverlaging echter niet door te berekenen aan hun klanten. Uit onderzoek van de Consumentenbond en vergelijkingssite Independent blijkt dat de marge die banken en verzekeraars berekenen bij de variabele hypotheekrente, de afgelopen maanden daardoor is verdubbeld.

Tang: 'We hebben de banken ondersteund omdat ze een maatschappelijke functie hebben: sparen, betalen en lenen voor huizen. Je mag banken er ook op aanspreken die maatschappelijke functie ook te vervullen.

Paul Tang vindt daarom dat de banken over de brug moeten komen en de renteverlaging van de ECB ook ten goede moeten laten komen aan de consumenten. Tang: De minister van Financiën gaat wat mij betreft hierover snel in gesprek met de banken.

Banken moeten het volgens Tang allereerst laten weten als ze hun marge verhogen, zodat er meer duidelijkheid ontstaat en consumenten ook kunnen overstappen naar een goedkopere aanbieder: de verschillen tussen verschillende banken en verzekeraars zijn namelijk behoorlijk groot. Banken met een erg hoge marge worden zo gedwongen die te verlagen.

Mocht het gesprek met de banken er niet toe leiden dat de hypotheekrente wordt verlaagd, dan is het volgens Tang pas tijd voor maatregelen. Bijvoorbeeld door een maximum te stellen aan de marges van hypotheken die met Nationale Hypotheek Garantie worden verstrekt.

Donderdag was Tang te gast bij Pauw en Witteman over dit onderwerp. Bekijk het fragment >