De Goeij treedt terug als DG Volksgezondheid

Den Haag, 30 januari 2009 , nummer 1

De Goeij treedt terug als DG Volksgezondheid

Na bijna 40 jaar de publieke zaak te hebben gediend legt directeur-generaal Hans de Goeij (VWS) op 1 maart aanstaande zijn functie neer. Ir. De Goeij werd afgelopen week 60 jaar en trad voor het eerst in rijksdienst in mei 1969. Ook werkte hij langere tijd bij gemeentelijke en regionale overheden. Hij heeft besloten om na 7 jaar als directeur-generaal van de Volksgezondheid te stoppen met deze werkzaamheden.

De Goeij zal een korte deeltijd sabbatical nemen en vanaf 1 maart ook in deeltijd werken als buitengewoon adviseur van het ministerie van VWS. In die functie zal hij op verzoek van de minister van VWS een aantal projectwerkzaamheden leiden tot uiterlijk juni 2011. Vanaf 1 juni 2009 zal hij ook in deeltijd werkzaam zijn als senior consultant en interim-manager via de Oude Grachtgroep in Wateringen en Amsterdam.

Hans de Goeij blikt met tevredenheid terug op zijn periode als DG van de Volksgezondheid. Zijn aandachtsgebied betrof vooral de rol van de overheid op het terrein van gezondheidsbescherming, de wet publieke gezondheid waaronder de infectieziektebestrijding, gezondheidsbevordering en kennis- en adviesinfrastructuur gezondheidszorg. Als DG van de Volksgezondheid is hij ondermeer verantwoordelijk geweest voor de beleidsontwikkelingen op het terrein van de infectieziekten, het maken van een visie op preventie, het omvormen tot agentschappen van het RIVM, het Nederlands Vaccin Instituut, en de Voedsel- en Warenautoriteit. Daarnaast omvatte zijn portefeuille de alcohol-, drugs- en tabakdossiers en de medisch ethische dossiers. De laatste twee jaar waren daar ook aan toegevoegd de breedte-en topsport.

Hans de Goeij werkte na de militaire dienst en tijdens en na zijn studie in Wageningen ruim 6 jaar bij de Landbouwuniversiteit in Wageningen ondermeer als wetenschappelijk medewerker Gezondheidsleer en Tropische Hygiëne. Daarna was hij ruim 6 jaar beleidsmedewerker en afdelingshoofd bij de GGD Stadsgewest Breda. Vervolgens was hij 3 jaar adjunct-directeur en aansluitend bijna 13 jaar directeur van de GGD Midden Brabant. In die periode was hij vanuit zijn eenmanszaak tevens ook ruim 3 jaar parttime directeur van de GGD's in den Bosch en de regio Brabant Noordoost. Na de fusie van deze 3 GGD's was hij vanaf 2001 directievoorzitter van de GGD Hart voor Brabant. Tevens was hij directeur-bestuurder van de stichting Medische opvang Asielzoekers in Brabant en Zeeland. Hij was een kleine 14 jaar (plv) kroonlid van de Ziekenfondsraad en later lid en plv. voorzitter van het College van Zorgverzekeringen te Amstelveen. Die functies legde hij neer toen hij medio 2002 bij VWS DG van de Volksgezondheid werd.


-0-0-0-

Noot voor redacties (