Vrije Universiteit Amsterdam meer

Bipolaire stoornissen centraal tijdens Valeriussymposium

29 januari 2009

Zo'n honderd belangstellenden waren op vrijdag 23 januari aanwezig bij het vierde Valeriussymposium dat in de Amstelzaal plaatsvond. Het was de eerste keer dat GGZ inGeest deze dag samen met VUmc organiseerde. Het thema was bipolaire stoornissen: over topzorg en basale wetenschap.

Een bipolaire, of manisch-depressieve, stoornis is een ernstige psychiatrische aandoening waarbij perioden van depressie en van overmatige activiteit (manie) elkaar afwisselen. Nationale en internationale sprekers gaven tijdens dit symposium de laatste stand van zaken weer over zowel de praktijk van de behandeling als wetenschappelijk onderzoek.
Het symposium werd geopend door Wouter van Ewijk, lid van de raad van bestuur van VUmc, terwijl Witte Hoogendijk als dagvoorzitter optrad. Aartjan Beekman gaf een korte uitleg over de keuze voor het onderwerp bipolaire stoornissen. VU medisch centrum en GGZ inGeest starten dit jaar met een academische werkplaats voor deze aandoening. Vervolgens belichtten zeven sprekers verschillende facetten van de bipolaire stoornis.

Comorbiditeit
De Amerikaanse hoogleraar Amy Kilbourne ging in op de positieve resultaten van het onderzoek wat zij deed naar het door haar ontwikkelde behandelprogramma voor patiënten die aan een bipolaire stoornis lijden. Somatische comorbiditeit, vooral hart- en vaatziekten, komt vaker voor bij patiënten die aan een bipolaire stoornis lijden. Zij ontwikkelde het behandelprogramma 'Life Goals Collaborative Care', waarin door middel van psychosociale interventies beoogd wordt de totale zorg aan patiënten die lijden aan een bipolaire stoornis zowel op psychisch als somatisch gebied te verbeteren.

Willem Nolen deed verslag van, het weinige, onderzoek dat gedaan is naar de invloed van het gebruik van anti-depressiva op de bipolaire depressie. Daaruit bleek dat het medicijngebruik niets lijkt toe te voegen. In de praktijk zien zorgverleners echter wel een (positief) effect. Jan van Zaane liet het publiek weten dat excessief alcoholgebruik veel minder invloed had op het verloop van een manisch-depressieve aandoening dan verwacht. Mogelijk is deze uitkomst beïnvloed omdat de patiënten die hieraan deelnamen zich bewuster aan hun therapie hielden.

Contract
De dag werd onderbroken voor een forumdiscussie geleid door Ursula Klumpers over het zelfbindingscontract. Het forum bestond onder andere uit een jurist, psychiaters en een lid van de cliëntenraad. Het zelfbindingscontract is vorig jaar ingevoerd als een nieuw dwangmiddel bij de behandeling van psychiatrische patiënten. Er is nog nauwelijks ervaring mee. Tijdens een stabiele fase in hun ziekte kunnen de patiënten aangeven hoe zij behandeld en bejegend wensen te worden als de symptomen verergeren en een opname noodzakelijk wordt. Daarmee houden ze meer grip op hun leven, ook al zijn ze een tijdlang niet in staat voor zichzelf op te komen. Er ontstond een levendige discussie, want het nadeel van het zelfbindingscontract is dat lang niet alle patiënten dit kunnen en willen en dat het bovendien veel papierwerk oplevert. Toch werd gepleit, juist vanwege die afspraken over de behandeling tijdens een opname, zelfbindingscontracten op te stellen.

Na de pauze volgde een lezing van Nick Craddock over de genetische achtergronden van bipolaire stoornissen. Er wordt steeds meer bekend over de genen die betrokken zijn bij deze en aanverwante aandoeningen als schizofrenie. Ralph Kupka deed verslag van zijn onderzoek naar de switchmomenten tussen de manische en depressieve fases. Dat lijkt een kernfenomeen te zijn, maar er is tot dusver weinig onderzoek naar gedaan. Zijn hypothese is dat het gebruik van antidepressiva het patroon van de ziekte versnelt.

De laatste spreker, Mary Phillips, sprak de zaal toe vanuit de Verenigde Staten met behulp van een video. Zij zoekt met behulp van neuro-imagingtechnieken naar biomarkers voor bijvoorbeeld emotieregulatie en -verwerking bij patiënten die aan een major psychiatrische stoornis lijden.
Het was een goed gevuld en interessant programma, een goede start van de samenwerking van GGZ inGeest en VUmc, dat komend jaar zal resulteren in de oprichting van de academische werkplaats bipolaire stoornissen.

Monique Krinkels
bron: Tracer