Royal Haskoning


Ecobarrier wint internationale prijsvraag Schiphol

27-1-2009

Amsterdam Airport Schiphol schreef in april vorig jaar een internationale wedstrijd uit, voor het ontwerp voor een geluidwerende voorziening bij de Polderbaan. De jury van de prijsvraag "create a barrier of Silence" heeft met grote meerderheid de Ecobarrier van Toine van Goethem als beste ontwerp aangewezen. De eenvoud en het innovatieve en dynamische karakter hebben de doorslag gegeven. Daarnaast waren in het ontwerp duurzame mogelijkheden opgenomen zoals algenkweek en biovergisting en vond de jury dat de barrier goed past in het Polderlandschap.

Amsterdam Airport Schiphol riep onderwijsinstellingen, particulieren, ontwerpbureaus en bedrijfsleven op, om een duurzame oplossing te bedenken voor het complexe probleem, van het grondgeluid van startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan in Hoofddorp-Noord. Schiphol ontving in totaal 97 inzendingen uit 17 landen, onder meer uit China, Japan, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en vele Europese landen. Negen daarvan werden gevraagd om hun idee verder uit te werken naar een Voorontwerp. Op 23 januari werden deze diensten beloond met het winnen van de prijsvraag in de categorie "Opleidingsinstituten en privé-personen".

Om de door Schiphol gevraagde ontwerpdocumenten te kunnen opstellen heeft Van Goethem de hulp gevraagd van Royal Haskoning en dochteronderneming Corsmit. Vanuit verschillende divisies heeft Royal Haskoning gewerkt aan het constructieve ontwerp van de Ecobarrier. Ook zijn de bouwkostencalculaties en bouwplanning gemaakt en is uitgewerkt hoe het bouwproces van de Ecobarrier dicht bij de operationele start en landingsbaan is voorzien. Tot slot is een bijdrage geleverd aan het inpassen van de Ecobarrier in het landschap,

Afhankelijk van de goedkeuring van het bestemmingsplan en de vereiste toetsing van het ontwerp door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) kan worden begonnen aan de voorbereidingen van de bouwwerkzaamheden.

Meer informatie

Katinka Erkens-Janssen
Katinka Erkens-Janssen
T +31 (0)24 328 49 72
E Katinka Erkens-Janssen