Gemeente Rotterdam

Een kleiner en slagvaardiger college dat meer gaat samenwerken met de deelgemeentebesturen. Diensten die hun taken nog beter organiseren om gebiedsgericht te kunnen werken. Kleinere deelgemeentebesturen die in de frontlijn werken, complementair aan het stadsbestuur. Dit zijn enkele van de belangrijkste voorstellen uit de discussienota 'We kunnen zoveel beter' die het college vandaag heeft gepresenteerd. De notitie vormt de inzet van het college voor een discussie over de verbetering van het Rotterdams bestuursmodel. Het deelgemeentenbestel zelf staat niet ter discussie.

In de notitie doet het college voorstellen voor een adequate organisatie van het bestuur in Rotterdam: dichtbij de burger, slagvaardig en met resultaat op straat. Het gaat daarbij om de werkwijze en vormgeving van het stadsbestuur, de deelgemeentebesturen én de diensten, met als doel gezamenlijk beter te kunnen presteren. Wethouder Baljeu (o.m. Organisatie):

"Rotterdammers hebben recht op een goed functionerende overheid. Stadsbestuur, deelgemeenten en diensten zetten zich hier maximaal voor in en kijken dus ook waar de eigen organisatie verbeterd kan worden om de resultaten te leveren waar de stad om vraagt."

Het college zet in op het verbeteren van het huidige bestuursmodel waarbij de pluspunten worden versterkt en de knelpunten worden opgelost. Zo is het huidige bestuursmodel relatief traag en omvangrijk en de rolverdeling onduidelijk. Het college wil werken vanuit gezamenlijke ambities en doelstellingen, waarbij de sterke punten van stadsbestuur, deelgemeenten en diensten maximaal worden benut voor zichtbare resultaten in de wijken.

De notitie volgt op een toezegging van het college tijdens de begrotingsbehandeling in november 2008 over gebiedsgericht werken, frontlijnsturing en de rol van deelgemeentebesturen. Het is een uitwerking van het vierde spoor uit het 'Plan van Aanpak Verbetering Organisatie Rotterdam' (juni 2007) waarin het college toe wil naar meer bestuurskracht en helderheid over bevoegdheden van het stadsbestuur en de deelgemeentebesturen. De komende maanden worden de voorstellen met betrokkenen besproken om te komen tot een breed gedragen voorstel voor de optimalisatie van het Rotterdamse bestuursmodel. Naar verwachting neemt de Raad in mei hierover een besluit.

Lees meer over dit voorstel in de notitie en de raadsbrief.

Bron: Bestuursdienst, 30-01-2009