Sociaal-Economische Raad

30 januari 2009
Minister Donner van SZW wil dat de SER een klachtencommissie gaat instellen voor de behandeling van klachten over aanstellingskeuringen. Aanstellingskeuringen zijn de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers en daarom is het een goede zaak als de SER de klachten hierover behandelt, vindt de minister.

Op dit moment fungeert er een Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) onder verantwoordelijkheid van het ministerie van SZW. Deze commissie is in 2002 ingesteld op basis van de Wet op de medische keuringen. Aanvankelijk voerde het ministerie het secretariaat van de commissie, maar sinds 2007 wordt dit op basis van afspraken tussen SZW en de SER door het SER-secretariaat verzorgd. In de CKA zitten juristen en artsen.

Volgens de Wet op de medische keuringen mogen aanstellingskeuringen alleen onder strikte voorwaarden worden verricht, als het voor het vervullen van de functie noodzakelijk is dat de werknemer aan bepaalde eisen van medische geschiktheid voldoet.

Een adviesaanvraag van gelijke strekking is eveneens voorgelegd aan de huidige Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen.