Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert emissiearm aanwenden dierlijke mest op bouw- en grasland

30 januari 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besteedt vanaf 1 februari 2009 extra aandacht aan de naleving van de uitrijdbepalingen van het Besluit gebruik meststoffen. Bij de controles wordt nagegaan of het emissiearm aanwenden van dierlijke mest op grasland en bouwland volgens de regelgeving en op zorgvuldige wijze wordt uitgevoerd. Het werkresultaat is hierbij bepalend, niet de apparatuur waarmee de mest wordt aangebracht.

In 2008 voerde de AID ruim 2.200 controles uit op het emissiearm aanwenden van dierlijke mest op grasland en bouwland. In verband met aangescherpte regelgeving waren deze controles vooral gericht op het aanwenden van drijfmest op bouwland. Sinds 1 januari 2008 moet drijfmest op bouwland in één werkgang worden aangewend en ondergewerkt. Het resultaat van alle uitgevoerde controles was dat in circa 80 procent van de gevallen de mest op de juiste wijze emissiearm werd aangewend. Desondanks was het werkresultaat in sommige gevallen en dan met name op grasland nog vrij matig. Bij ongeveer 20 procent van de controles was sprake van een overtreding, onder andere het niet goed of niet tijdig onder- of inwerken van de mest en het uitrijden in de gesloten periode.

De controles in 2009 vinden plaats zowel tijdens als na het uitrijden van de mest. Niet naleven kan resulteren in een waarschuwing of een proces-verbaal. Een overtreding kan ook leiden tot een korting op de inkomenssteun. Naast de AID controleert ook de politie op het Besluit gebruik meststoffen. Om het milieu te beschermen zijn er eisen gesteld aan de periode en wijze van aanwenden van meststoffen. Hiermee is invulling gegeven aan de Europese Nitraatrichtlijn.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318