Openbaar Ministerie


* >Rijksrecherche doet ...

Rijksrecherche doet feitenonderzoek naar gang van zaken bij indienen hoger beroep.

30 januari 2009 - Arrondissementsparket Leeuwarden

Leeuwarden, 30 januari 2009

De Rijksrecherche stelt in opdracht van het Openbaar Ministerie Leeuwarden een onderzoek in naar de gang van zaken bij het instellen van hoger beroep. Aanleiding hiervoor is een artikel in de Leeuwarder Courant van 30 januari 2009, waarin gesteld wordt dat in akten van hoger beroep - die na de wettelijke termijn zijn ingediend - de datum van indienen vervalst zou worden.

Door het gerechtshof Leeuwarden is op 13 januari 2009 arrest gewezen (LJN: BH0973), waarbij het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is verklaard omdat op de laatste dag (vrijdag) van de hoger beroeptermijn appèl is ingesteld na sluitingstijd van de griffie. De betreffende appèlakte is opgesteld op de maandag daarna.

Het Openbaar Ministerie acht het van belang dat de gang van zaken en de praktijk rond het indienen van hoger beroep onderzocht wordt. De Rijksrecherche zal - onder leiding van het parket Assen - onderzoek naar de feiten verrichten. Na afronding van het feitenonderzoek zal het Openbaar Ministerie haar eindconclusie bekendmaken.