Vrije Universiteit Amsterdam

4,5 miljoen voor nieuw Alzheimercentrum

29 januari 2009

Een schenking van 4,5 miljoen euro van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars stelt het Alzheimercentrum in de gelegenheid een nieuwe polikliniek met een landelijke functie te realiseren. In het nieuwe expertisecentrum krijgen de vroegdiagnostiek en de innovatie van de zorg voor (jonge) patiënten met de ziekte van Alzheimer een nieuwe impuls.

Philip Scheltens: `In het nieuwe Alzheimercentrum worden patiënten in één dag volledig gescreend, zodat de diagnose snel kan worden gesteld' Fotografie: Paul Le Clerq Het is snel gegaan. In januari 2008 ging Philip Scheltens, hoofd van het Alzheimercentrum van VUmc, voor een persoonlijke kennismaking op bezoek bij het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. "Het geld, dat in 1999 bij de overgang van ziekenfondsen naar particuliere verzekeraars vrijkwam, werd ondergebracht in een fonds voor innovatief onderzoek en het verbeteren van de zorg.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars steunt een aantal projecten, waaronder onderzoek naar dementie in VUmc. Tijdens het gesprek vertelde ik over de ontwikkeling van het Alzheimercentrum, dat ik in 2000 heb opgericht. De afgelopen tien jaar hebben we een aantal concepten ontwikkeld, zoals onderzoek naar dementie bij mensen jonger dan 65 jaar, zorgcoördinatie en het 'one stop model'. Dat laatste houdt in dat een patiënt in één dag volledig wordt gescreend, zodat we snel tot een diagnose kunnen komen.

Het Alzheimercentrum is een virtueel expertisecentrum, maar het is altijd mijn droom geweest om er een tastbaar en reëel centrum van te maken, waar we onze ambities op het gebied van onderzoek en behandeling verder zouden kunnen verwezenlijken." Die droom wordt nu realiteit. Het Innovatiefonds zag in de plannen van Scheltens een uitgelezen mogelijkheid om het tienjarig jubileum in 2009 met een tastbaar project te vieren en deed een schenking van 4,5 miljoen euro voor een nieuw Alzheimer expertisecentrum in VUmc.

Alzheimerlounge
"Met dit bedrag kunnen we de bestaande faciliteiten in de poli neurologie verbouwen en innovatieve projecten financieren, waarvoor binnen de reguliere middelen geen budget is. We zien patiënten uit het hele land en willen bijvoorbeeld graag investeren in het bereiken van patiënten op afstand door middel van e-consulting of andere moderne hulpmiddelen."
Leeuwenkamp Architecten tekent voor het ontwerp. "Het zijn goede bekenden binnen VUmc", vertelt Scheltens enthousiast.

"De poli op de begane grond wordt volgens de principes van een healing environment ingericht als ontvangstlounge voor patiënten. Staf en onderzoekers krijgen een onderkomen op Z -1. Daarmee krijgt de koppeling tussen patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek eindelijk fysiek gestalte. Het nieuwe Alzheimercentrum biedt bovendien de mogelijkheid om het aantal screeningsdagen uit te breiden en patiënten en hun naasten uitgebreider te informeren over zorg, voeding, beweging en wetenschappelijk onderzoek."
In 2010 wordt het nieuwe Alzheimercentrum feestelijk geopend.

Philip Scheltens: 'In het nieuwe Alzheimercentrum worden patiënten in één dag volledig gescreend, zodat de diagnose snel kan worden gesteld'

Ursula Wopereis
bron: Tracer