Vrije Universiteit Amsterdam

Patientervaring.nl meet kwaliteit en serviceniveau

29 januari 2009

Onlangs vond binnen VUmc een evaluatie plaats van het elektronische feedbacksysteem Patientervaring.nl. Welke resultaten zijn bereikt met dit instrument en hoe gaan de zorgafdelingen hier in de toekomst mee aan de slag? Vivianne Tolen, adviseur van divisiebureau III, licht de ontwikkelingen toe.

"Feedback van patiënten is heel belangrijk voor ons", benadrukt Vivianne Tolen direct. "Door vanuit de optiek van de patiënt naar de geboden zorg en dienstverlening te kijken, kun je de kwaliteit en het serviceniveau enorm verbeteren. Dat past goed bij het speerpunt 'service', dat we als organisatie gedefinieerd hebben."

Om structureel patiëntervaringen te kunnen meten, is VUmc anderhalf jaar geleden op de kinderafdelingen, de afdeling kort verblijf en de afdeling hematologie gestart met het elektronische feedbacksysteem Patientervaring.nl. Patiënten krijgen hierbij een inlogcode, waarmee ze op de website een vragenlijst over de ervaringen met de betreffende afdeling kunnen invullen. Het meetinstrument bleek succesvol, waarop de zorgmanagers besloten hebben om Patientervaring.nl dit jaar VUmc breed in te voeren.

Meer ondersteuning
Een aantal deelnemende zorgafdelingen heeft Patientervaring.nl onlangs geëvalueerd. "Als we straks in het hele ziekenhuis met deze techniek werken, moet het instrument stevig staan", stelt Tolen als projectleider van Patiëntervaring.nl. "Daarom hebben we geïnventariseerd welke knelpunten afdelingen ondervinden bij het werken met dit systeem en waar ze behoefte aan hebben."

Meer ondersteuning bleek een grote behoefte. Tolen expliceert: "Men wil graag meer ondersteuning bij het opstellen van vragenlijsten, het analyseren van de binnengekregen gegevens en het formuleren van interventies naar aanleiding van de resultaten. Om die reden hebben we een kernteam geformeerd, waarin vanuit de divisies I tot en met IV een adviseur zit die de afdelingen begeleidt. In het kernteam bespreken we inhoudelijke ervaringen met het meetinstrument en kijken we welke issues gezamenlijk opgepakt kunnen worden."

Multidisciplinaire aanpak
Ander leerpunt is dat het beter is om kortere vragenlijsten te maken. Tolen heeft ondervonden, dat je beter kunt prioriteren als je periodiek een aantal service-aspecten onderzoekt. Door bijvoorbeeld eerst te focussen op ontvangst en bejegening, kun je daarvan na een bepaalde periode de resultaten bestuderen en interventies uitzetten. Als die interventies blijken te werken, kan de vragenlijst aangepast worden met andere aspecten.

Om patiëntenfeedback succesvol te kunnen verwerken, is een multidisciplinaire aanpak nodig volgens Tolen. "Iedereen moet beseffen, dat service-aspecten steeds belangrijker worden om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Door Patientervaring.nl kunnen we de zorg voor én met de patiënt op een hoger niveau brengen. Hier moeten we met z'n allen aan werken."

Liesbeth Blijenberg
bron: Tracer